Veel kansen onbenut gebleven bij ’Gooische vrouwen 2’

Hans van der Berg

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat de bioscoopversie van ’Gooische vrouwen’ een vervolg zou krijgen. Toch zijn de vriendinnen weer terug. De blonde Cheryl (Linda de Mol), de kunstzinnige flirt Anouk (Susan Visser) en het milieubewuste buitenbeentje Roelien (Lies Visschedijk) zijn geen spat veranderd.

Alleen de neurotische Claire (Tjitske Reidinga) lijkt niet helemaal zichzelf meer na een verblijf in Afrika, waar ze al haar geld heeft opgemaakt aan de verzorging van aidsweesjes. Ze eet geen vlees meer, hooguit een hapje leguaan, en wil een Gooise moestuin aanleggen. Ze laat haar Afrikaanse vriend overkomen en dreigt Cheryl zelfs van racisme te beschuldigen. Die pareert dat echter snel met de woorden: ’Ik heb jarenlang buitenlands personeel gehad’.

Krijgt ’Gooische vrouwen 2’ hiermee een nieuwe wending? Nou nee, want Afrika maakt al snel weer plaats voor vertrouwde beslommeringen rond eetkwesties, rashonden en uiteraard mannen. De film begint en eindigt met een leuke stunt en halverwege is er een zeer onverwachte wending. Toch neemt dat niet het gevoel weg dat veel kansen onbenut zijn gebleven.

Het was destijds natuurlijk een gouden idee van Linda de Mol: een Nederlandse komedie met een knipoog naar ’Sex and the city’ over vier verwende vriendinnen uit het Gooi. Rijk, neurotisch en een beetje wereldvreemd, parmantig zelfstandig en toch ook weer meisjesachtig afhankelijk. Vriendinnen die elkaar in de haren zitten en toch niet zonder elkaar kunnen. Fijn om alle clichés eens ongegeneerd uit te vergroten. Vrouwen om stevig de draak mee te steken, maar toch herkenbaar genoeg om vriendinnen van de kijkers te worden.

Uitsmijter

Het concept bewees zich van 2005 tot 2009 met de populaire televisieserie ’Gooische vrouwen’. De gelijknamige speelfilm was twee jaar later een even succesvolle uitsmijter. Met ongeveer twee miljoen bezoekers staat deze op de zesde plaats in de top tien van meest bezochte Nederlandse films. Dankzij ’Gooische vrouwen’ werd 2011 een topjaar voor de Nederlandse bioscoop met een ongekend hoog Nederlands marktaandeel. Met andere woorden: wie zou de verleiding van een vervolg kunnen weerstaan?

Maar de inmiddels tamelijk uitgekauwde formule zodanig opfrissen dat het weer sprankelt en verrast, is iets heel anders. Het verhaal was toch al nooit de sterkste kant. Ook nu moeten we het vooral hebben van de losjes rondgestrooide grappen die soms lekker fout, maar ook vaak aan de flauwe kant zijn. Zo is de gezellige karikatuur van een nichterige kapper behoorlijk belegen, net als de kluchtigheid rond overspelige mannen.

Bizar

De reden van het verplichte buitenlandse uitstapje mag dan tamelijk bizar en zo u wilt hilarisch zijn, zo’n halfbakken flirt met de skileraar is eerder een verplicht nummer. Wel mooie plaatjes, daar in de Oostenrijkse sneeuw.

Zelfs een kettingzaag-actie van Claire kan de boel niet echt opschudden. Het blijft pretentieloos amusant en net zo oppervlakkig als de deze keer gehanteerde slagzin ’vriendschap is tijdloos’.

Pas tegen het eind gebeurt er iets meer, in een ontroerende climax die heerlijk over de top gaat. Met dank aan Peter Paul Muller als Cheryls echtgenoot, de aandoenlijk sentimentele Amsterdamse volkszanger die moeite heeft met eeuwige trouw.

’Gooische vrouwen 2’

Regie: Will Koopman

Met: Linda de Mol, Tjitske Reidinga, Susan Visser, Lies Visschedijk, Peter Paul Muller

Twee sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.