Schneiders: 'Hef Haarlemmerliede en Spaarnwoude op'

Schneiders: 'Hef Haarlemmerliede en Spaarnwoude op'

Patrick van den Hurk
haarlem

,,Voeg heel Spaarndam bij Haarlem en Halfweg bij Haarlemmermeer.’’ Zo stelt burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem de zelfstandigheid van buffergemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (5500 inwoners) nadrukkelijk ter discussie. Hij reageert zo vanwege de in zijn ogen ongewenste ontwikkelingen in deze kleine gemeente.

Schneiders zal dat doen tijdens een besloten bijeenkomst met de gemeenten in Zuid-Kennemerland op 29 maart in het Provinciehuis. Commissaris van de Koningin in Noord-Holland Johan Remkes heeft de besturen van de vijf betreffende gemeenten naast Haarlem en Haarlemmerliede en Spaarnwoude ook Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort - gevraagd om hun visie op het openbaar bestuur.

Remkes doet dat omdat het kabinet streeft naar gemeenten met een minimale omvang van 100.000 inwoners. Kleinere besturen zouden in toenemende mate in de problemen komen nu het Rijk bezig is allerlei regelgeving over te hevelen naar de gemeenten.

In afwachting van deze ontwikkeling is Zandvoort (16.800 inwoners) naar Haarlem (153.500 inwoners) gestapt. De badplaats wil ambtelijke producten - van de uitvoering van de AWBZ tot en met bouwtoezicht - daar inkopen.

Zandvoorts burgemeester Niek Meijer denkt dat de badplaats zo bestuurlijk onafhankelijk kan blijven: ,,Zandvoorters kunnen dan in het raadhuis terecht voor huwelijk, rijbewijs of paspoort, maar het andere werk verhuist naar Haarlem.’’ De colleges van Haarlem en Zandvoort zijn akkoord en zullen de samenwerking voorleggen aan hun gemeenteraden.

Bloemendaal (22.200 inwoners) en Heemstede (26.300)zijn al enkele jaren bezig hun samenwerking te verbreden. Schneiders: ,,Haarlem heeft geen enkele ambitie om een buurgemeente te annexeren.’’

De burgemeester wil wel praten over samenwerking, maar niet met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (5500 inwoners). Schneiders: ,,Dat is een gesloten deur. Die gemeente moet een groene buffer zijn, maar is de meest ontwikkelende in de regio: zie het outletcentrum in Sugarcity, Landal en Spaarne Buiten. Opheffen dus.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.