Haarlemmermeer Culinair verrast

Matthijs Lamers heeft met zijn cola cola kippendij een echte smaakmaker bedacht.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Annemieke Windt
Hoofddorp

Culinaire festivals zijn er in verschillende smaken. Het Preuvenement in Maastricht, de moeder aller culinaire festivals in Nederland, is een beetje chique. Echt servies en drinken geserveerd in glaswerk.

Haarlemmermeer Culinair is veel meer ongedwongen. Er is net naast de ingang ruimte voor een springkussen en allerlei activiteiten voor kinderen. Rond de stand van de Ibiza Beach Club is zand gestrooid om de juiste sfeer op te roepen. Kinderen lopen op blote voeten rond over het terrein en ouders genieten in bermuda van een sateetje en een biertje. Een jonge vader geeft zijn baby’tje de fles terwijl hij een gerecht van het nog te openen restaurant Nozem uitprobeert.

,,We willen mensen alvast een beetje nieuwsgierig maken”, zegt een van de meisjes achter de bar van Nozem. ,,We gaan pas volgend jaar open.” Naast de redelijk gangbare saté, de carnivoor burger heeft het nieuwe restaurant ook bitterballen met eend op het menu staan. Die gaan rond borreltijd grif over de toonbank.

Bij de stands van de restaurants wordt druk gekookt, want dat is een voorwaarde voor deelname aan het evenement. ,,

De deelnemende horeca-ondernemers bestrijken een breed scala aan keukens. Er zijn Thaise gerechten en Indonesische hapjes. Een SAB catering gooit alle keukens op een grote hoop: ’wereldgerechten’ staat er op het bord boven nacho’s en kruidige kipkluifjes.

Bij l’Hirondelle kunnen gasten volgens Ron en Diana Auer een voorproefje krijgen van wat ze in het restaurant op de kaart hebben. ,,Die rode curry en de lamsracks die we nu serveren staan normaal ook op het menu”, legt Ron uit. Als nieuwtje heeft hij cocktails als waterijsje. Voor een muntje kunnen mensen genieten van een bevroren pina colada, een wodka energy of een strawberry daiquiri.

In een hoek van het Raadhuisplein gaan twee barbecue specialisten die naast elkaar een stand hebben de strijd met elkaar aan. Daarbij gaat het niet alleen om de vraag wie het stoerste uiterlijk heeft. Bij beide restaurants staan mannen met baarden gebogen over de barbecue. Ons gaan Braai en Caveman catering hebben deels dezelfde gerechten op het menu staan, gasten kunnen kiezen welke kippendij ze het lekkerst vinden. Die van Caveman Catering is gemarineerd in een coca cola. ,,Cola is een heel kruidig drankje”, vertelt grillmaster Matthijs Lammers over zijn gerecht. ,,We maken het met sriracha, een hete chilisaus, waardoor je de combinatie krijgt van zoet en pittig. Samen zorgt dat voor een mooie balans.” Ook voor zijn zaak is Haarlemmermeer Culinair een mooie gelegenheid om zijn bedrijf te promoten.

,,Mijn compagnon en ik wilden anderhalf jaar geleden voor onszelf beginnen . Barbecueën is helemaal hot en het loopt prima. Vrijdagavond waren we bijna helemaal uitverkocht.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.