Mart Smeets: ’Ik ben niet ongevoelig voor kritiek’

Dimitri Walbeek
haarlem

Het Mart Smeets-bashen leek wel een nationale sport deze zomer. Het laat hem niet ongemoeid. Maar de NOS-presentator, sinds de finale van het WK-voetbal in 1978 onafgebroken de anchorman van Studio Sport, vertelt dat dergelijke kritiek van collega-columnisten van alle tijden is.

Smeets: ,,Ik heb zo mijn vaste boemannen. De Telegraaf, mensen als Jan Kuitenbrouwer en Silvain Ephimenco, die zelfs mijn geboren vijand is. Ze moeten iets te schrijven hebben. Kijk, kritiek leveren mag. Maar wat anderen over mij denken vind ik niet belangrijk. Ik ben niet ongevoelig, maar ik doe dan een oliejas aan, zeg ik dan. Het glijdt dan als water van me af. Dat heb ik me zelf aangeleerd.’’,,Er kwamen elk jaar momenten van kritiek op mijn optreden. Als het tijdens de Tour de France rustig bleef vanuit Nederland, dan wakkerden Jean Nelissen en ik de kritiek zelf aan. Dan zei Jean dat iemand (Smeets doet de Limburgse tongval na) virtueel in het geel reed, dan wisten we dat Jan Blokker kwaad werd. Die vond dat iemand niet virtueel in de gele trui kon rijden. En ja hoor, de volgende dag kregen we vanuit Nederland de Volkskrant toegespeeld. Was Blokker inderdaad gaan steigeren.’’,,Het is een beetje puberaal gedrag, ik weet het wel. Maar soms heb ik gewoon van die duivelse gedachten. Het was deze zomer een keer koud en ik had in de uitzending zo’n Noorse trui aan. Zo eentje had ik zes jaar niet aan gehad, maar iedereen associeert me er mee. Nou, ik had mijn koffer er al op gepakt. Mijn vrouw Karen zei nog: Doe dat nou toch niet. Maar op zo’n moment wil ik ze, de zeikerds, een wapen in handen geven.”

Zaterdag staat een interview met Mart Smeets in Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.