Pleidooi Rover: ’Veiliger afzetplek op Kennemerplein Haarlem’

Foto Noordhollands Archief/Jos Fielmich

Redacteur Haarlem
Haarlem

Op het Kennemerplein achter het NS-station moet een veilige plek komen waar treinreizigers kunnen worden afgezet met de auto. De huidige Kiss & Ride-situatie is onveilig.

Met dat voorstel komt de afdeling Haarlem en Omstreken van Rover, de Reizigersvereniging Openbaar Vervoer. Het plein gaat volgend jaar op de schop. Dan wordt er onder meer een fietsenstalling van drie verdiepingen tegen het noordelijke perron aangebouwd. Voor deze fietsflat komt dan nog een nieuw ingericht plein.

Treinreizigers kunnen nu met de auto niet meer worden afgezet op het Stationsplein. Op het Kennemerplein is hiervoor een voorziening gemaakt. De rijbaan aan de noordkant van het Kennemerplein is versmald tot één rijstrook, op de andere strook mogen nu reizigers worden afgezet. Maar die plek is volgens Han van Spanje van Rover onveilig, vanwege het langsrazende autoverkeer. ,,Ook wordt de laad- en losstrook voor de Albert Heijn gebruikt om reizigers af te zetten. Dat is ook niet veilig want daar sta je meteen op het fietspad.’’Op verzoek van Rover heeft verkeersdeskundige Boudewijn Bach nu een ontwerp gemaakt voor het Kennemerplein waarbij reizigers wel veilig kunnen worden afgezet. Pal voor de nieuwe fietsflat komt dan op het pleingedeelte een voorrij-lus voor auto’s, met daarlangs zes insteekhaventjes om de auto even te parkeren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.