Dader steekpartij Hoofddorp zwijgt

Jeannine Verhagen
Hoofddorp

Een ruzie in Hoofddorp tussen een 19-jarige Haarlemmer en een andere jongen liep op 8 september vorig jaar enorm uit de hand. Eldor I. belandde bij die ruzie op de grond, maar liet het daar niet bij zitten. Hij kwam op zijn scooter terug en voor de Febo op het Dik Tromplein stak hij de jongen met twee messteken neer.

I. moest maandag voorkomen bij de rechtbank op Schiphol. De rechtbank veroordeelde de Haarlemmer tot 45 dagen celstraf, waarvan 30 dagen voorwaardelijk en 120 uur taakstraf. Die straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De Haarlemmer deed er het zwijgen toe. Waarom hij niets wilde zeggen over wat er was gebeurd, werd ook niet duidelijk. Zowel de rechtbank als de officier van justitie vonden het heel jammer dat de verdachte zich bleef beroepen op zijn zwijgrecht.

De Haarlemmer had eerst bij een skatebaan ruzie gekregen met de andere jongen. Tijdens een handgemeen viel hij op de grond en liep een blauw oog op. Hij riep het latere slachtoffer toe dat die dood zou gaan. Toen de jongen voor de Febo stond, kwam I. terug. Hij stak het slachtoffer in zijn arm en in zijn bil. Die viel op de grond en bloedde hevig. Hij dacht dat hij dood zou gaan. In het ziekenhuis werden de vier centimeter diepe steekwonden gehecht. Het slachtoffer hield geen blijvend letsel over aan de steekpartij, maar was enorm geschrokken.

Officier van justitie Bert Haneveld vond dat er genoeg bewijs was voor een veroordeling. Getuigen bevestigden het verhaal van het slachtoffer dat I. degene was die had gestoken. Ook vond de politie een mes bij de verdachte met daarop bloedsporen van het slachtoffer. Die claimde 1150 euro smartengeld en 500 euro schade.

Griezelig

Advocaat Annemieke Batenburg de Jong vroeg de rechtbank direct uitspraak te doen. Dat gebeurde ook. De rechtbank vond de poging tot zware mishandeling bewezen. De voorzitter noemde het ’heel griezelig’ dat I. geen openheid van zaken had gegeven, maar kennelijk in staat was geweest om een mes te pakken en iemand in zijn lijf te steken. „Dit had veel erger kunnen aflopen. Dan was het leven van het slachtoffer verpest, maar jouw jonge leven ook.”

De Haarlemmer moet zich van de rechtbank verplicht laten behandelen. Nadat hij vijftien dagen had vastgezeten, kwam hij vrij en kreeg hij een enkelband. Zeven maanden liep hij daarmee rond. Dat elektronisch toezicht kan nu stoppen, besloot de rechtbank. De rechtbank bepaalde dat I. het slachtoffer 500 euro smartengeld en 250 euro aan onkosten moet betalen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.