Column: Hals of geen Hals?

© KASTERMANS STUDIO

Jaap Timmers

Hals of geen Hals? Terwijl Haarlemmers een pintje nemen op zonovergoten terrassen vragen kunstkenners zich af welke schilderijen daadwerkelijk door Frans Hals zijn geschilderd.

Er komt veel bij kijken om bij voorbeeld vast te stellen dat een doek het diepzwarte pigment bevat dat de schilder gebruikte.

Het Frans Hals Museum begon dit weekend met een groot chemisch onderzoek dat bezoekers op zaal kunnen volgen. Het is leuk om dit work in progress te zien, zei Anna Tummers zaterdag in de Tros Nieuwsshow.

Een scannerkop beweegt op 1 centimeter afstand van een schilderij en doet ongeveer een maand over een groot exemplaar. Het was een tamelijk hilarisch interview met Tummers, vooral door toedoen van presentator Peter de Bie.

Die viel van zijn stoel toen de conservatrice doodleuk beweerde dat we van een derde van de schilderijen niet zeker weten of ze door de meester zijn geschilderd.

,,Waarom hebben jullie dat niet eerder gedaan? Denken jullie nou niet: daar gaat onze verzameling?’’ Maar Tummers bleef kalm.

De doorlichting van het werk is de opmaat voor een overzichtstentoonstelling in 2020 genaamd ’Frans Hals, Hals of geen Hals’.

Daarin toont men ook vervalsingen, en komt het museum met een catalogus. Het zwarte pigment van Frans Hals is trouwens beenderzwart afkomstig van verbrande botten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.