Heemsteedse notaris vastgoedfraude uit ambt gezet

Leontien van Engelen
haarlem

Notaris Jan Carel K. uit Heemstede is dinsdag door de tuchtrechter in Haarlem uit zijn beroep gezet. K. was betrokken bij de omvangrijke vastgoedfraude rond het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Hij is voor zijn rol strafrechtelijk vervolgd in het zogeheten Klimop-onderzoek en kreeg eind december 5 maanden cel opgelegd, onder meer wegens witwassen.

Volgens de tuchtrechter heeft K. zich „volstrekt kritiekloos” opgesteld toen hij circa 19 miljoen euro op zijn derdenrekening liet stallen, „zonder de betrokken partijen kritisch en indringend te vragen naar de herkomst van het geld”. K. had zijn dienst moeten weigeren, vindt de rechter, hij moet zich ervan bewust zijn dat de derdenrekening misbruikt kan worden.

K. had evenmin moeten meewerken aan twee zogeheten ABC-transacties, waarbij onroerend goed enorme waardesprongen maakten. Dergelijke transacties, waarbij vastgoed in korte tijd een aantal malen van eigenaar wisselt, zijn op zichzelf legaal maar komen vaak voor bij fraude met onroerend goed. Ook hier heeft notaris K. zich kritiekloos opgesteld, concludeert de tuchtrechter.

K. kan tegen de uitspraak van de tuchtrechter in hoger beroep.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.