'Geen ontkomen aan fusie bollengemeenten'

Foto: provincie Zuid-Holland

Redacteur Haarlemmermeer
bollenstreek

De gemeenten in de Bollenstreek moeten autonomie inleveren en op cruciale onderdelen met één stem gaan spreken.

Dat zegt commissaris van de koningin van Zuid-Holland Jan Franssen. Hij vindt dat de streek ’achteruitkachelt’ en schaalvergroting is volgens hem hét middel om dat proces te stoppen.

Volgens de commissaris van de koningin is behoud van zelfstandigheid voor de dorpen in de Bollenstreek een utopie. Over de voorkeur van de meeste gemeenten om niet te fuseren maar wel intensiever te gaan samenwerken, is hij sceptisch.

,,Meer samenwerken is prima, maar als men deze vorm kiest om aan de beslissing van een fusie te ontkomen, is dat een verkeerde keuze. Het mag geen vlucht naar voren worden’’, aldus Franssen, vooruitkijkend naar de raadsconferentie van de bollendorpen over hun bestuurlijke toekomst in januari.

Alleen als het resultaat van die conferentie ’een beeld oproept als ware het een fusie’, dan is Franssen bereid in Noordwijk, Teylingen, Lisse en Hillegom weer vaste, kroonbenoemde burgemeesters aan te stellen, in plaats van de huidige waarnemers. Maar hij betwijfelt of op die sollicitatierondes veel kandidaten met kwaliteit afkomen. ,,Het is toch een tussenstap.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.