Brandweer kansloos bij Appelaarbrand (video)

Archieffoto

Renée van der Nat
haarlem

De brandweer was kansloos bij het blussen van de brand in de Appelaargarage in Haarlem op 26 oktober vorig jaar. Dat blijkt uit het rapport van het Nederlands Instituut Fysieke veiligheid dat de brand onderzocht.

Door het toegenomen gebruik van kunststof in auto’s heeft de brand zich veel sneller uitgebreid dan voorzien. Ook was kunststof de oorzaak van de enorme rookontwikkeling in de garage. Om tien voor acht meldde de eigenaresse van de Alfa Romeo dat haar auto in brand stond. Een kwartier later constateerden de eerste brandweerlieden die ter plekke waren dat het zeer heet was in de garage en er een dikke zwarte rook hing. Toen werd besloten alle ploegen terug te trekken.

In de uren daarna zijn brandweermannen echter opnieuw door hun bevelvoerder de garage in gestuurd. De hitte in de garage liep volgens de Officier van Dienst (OVD) op tot temperaturen van 800 tot duizend graden. Hij zag om half tien blussers de parkeergarage uitkomen en zegt daarover: ,,De manschappen zagen eruit als zwarte pieten en de gespen waren roodgloeiend.’’ Toen werd besloten om van een offensieve strategie (het opsporen van de brandhaard) over te stappen naar een defensieve strategie (de brandweermannen terugtrekken en de brand gecontroleerd uit te laten branden).

Het toegenomen gebruik van kunststof in auto’s zorgt ervoor dat het slecht gesteld is met de brandveiligheid van parkeergarages. Weliswaar constateert het NIVF dat de garage is gebouwd volgens de toen geldende regels, maar die zijn al lang weer achterhaald.

Burgemeester Bernt Schneiders constateert dat mensen goed en snel konden vluchten. ,,Als je echter de materiële schade wilt beperken dan moet je andere maatregelen treffen. Daarover wil de Haarlemse gemeenteraad wellicht zijn zegje doen, maar ik vind dat in de allereerste plaats een landelijke discussie. Dan gaat het ook over de kosten versus het veiligheidsniveau. Daarover ga ik de minister van veiligheid en justitie benaderen.’’ Aanvullende maatregelen zijn bijvoorbeeld de installatie van sprinklers en zwaardere ventilatiesystemen.

Arnout Heemskerk en Janette Luichies

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.