Grootste legpuzzel ooit nadert zijn voltooiing

© United Photos/Toussaint Kluiters

Richard Walraven
Hoofddorp

Ze zijn zes maanden en circa tweeduizend manuren verder. Maar de grootste legpuzzel ter wereld begint zoetjesaan wel vorm te krijgen. Acht van de tien delen (samen 33.600 stukjes) zijn klaar en woensdag maakten Ronald Kroon en zijn puzzelmanschappen een begin aan deel negen en tien.

Er wordt druk gesorteerd op de tafels van buurtcentrum De Veste in Toolenburg. ,,Alle (zij)kantjes eruit, dan de driepootjes (stukjes met drie uitstulpingen, red.) en de drievrouwtjes (met drie inkepingen)’’, klinkt het in puzzeljargon, terwijl de handen razendsnel de piepkleine stukjes verplaatsen.

Initiatiefnemer Kroon bekijkt het wat groter. Met tape heeft hij op de muur de plaats als afgeplakt waar de puzzel, een junglemotief vol wilde dieren, straks komt te hangen. Straks is rond de kerstdagen, dan moet de puzzel klaar zijn, zegt hij.

Maar tot die tijd moet er nog wel wat werk worden verzet. Iedere woensdag van 13 tot 17 uur en zondag van 10 tot 17 uur wordt er aan de puzzel gewerkt en is iedereen welkom om te helpen. ,,Maar ik puzzel vaak tussen de bedrijven door. En om vijf uur stoppen redden we vaak ook niet. Willen we toch iets afmaken, want puzzelen is verslavend. Verder merk ik dat de animo toeneemt nu we het einde naderen. Dat is erg leuk. ’’

Ander voordeel is dat puzzelen een schone ’sport’ is zonder blessures. ,,Gelukkig niet. Al gebeurt het dat ik er een nachtje slecht van slaap als er een probleem is, maar gelukkig lossen die weer op’’, bekent Kroon.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.