Behoorlijk flauw 'Welkom in de familie' toch om te genieten

Nanska van de Laar

Als Jacqueline Blom in de rol van Elisabeth (Liesje) dan eindelijk haar mond opendoet, is het ook menens. Alle gram en frustratie van een half mensenleven komen eruit: in één lange monoloog veegt ze de vloer aan met de mannen in haar leven.

Getuige het enthousiaste applaus - ze verdient een open doekje -, kan in elk geval een deel (vermoedelijk het vrouwelijke) van de uitverkochte zaal in Delamar zich vinden in haar analyse. We hebben haar een avond lang zien zwoegen en draven, om de kinderen op tijd in bed en het eten op tafel te krijgen, terwijl echtgenoot Pierre (Peter Blok) en broer Marcel (Hajo Bruins) elkaar vliegen afvangen met hun haantjesgedrag.

’Welkom in de familie’ is een komedie, oorspronkelijk geschreven voor toneel en in 2012 ook verfilmd door Alexandre de La Patellière en Matthieu Delaporte onder de originele titel ’Le prénom’. Het stuk gaat over de ruzie die ontstaat wanneer levensgenieter Marcel met zijn zwangere vrouw Anna een feestelijk bedoeld diner bij zijn zus en zwager bezoekt. Het begint heel onschuldig als Marcel met de keuze van de naam voor hun baby de nodige opschudding veroorzaakt. Van het een komt het ander en binnen de kortste keren worden de grappig bedoelde opmerkingen stekeliger en gemener, om tenslotte uit te monden in één groot demasqué.

'Carnage'

Het stuk doet denken aan ’Carnage’, van de ook van oorsprong Franse schrijfster Yasmina Reza, maar is aanzienlijk minder briljant. De woordspelingen zijn af en toe behoorlijk flauw en de geloofwaardigheid van de personages is niet altijd overtuigend. ’Waar heb je vrienden voor als je het niet over wezenlijke dingen hebt’, verzucht vriend Victor en inderdaad vraag je je af hoe het kan dat die drie mannen, Pierre, Marcel en Victor, al dertig jaar elkaars beste vrienden zijn, terwijl ze allerlei basale dingen niet over elkaar weten. Het stuk heeft minder raffinement, minder subtiliteit en vooral minder psychologisch inzicht dan ’Carnage’, dat de laatste paar jaar veel in het theater te zien is geweest en vorig jaar ook met veel succes is verfilmd door Roman Polanski.

Desondanks valt er genoeg te genieten, want de acteurs maken er een feestje van. Hajo Bruins is een enorme snoever, maar hij overtuigt met branie en humor. Peter Blok valt genadeloos door de mand als omgevallen boekenkast en Ruurt de Maesschalck speelt met verve de rol van de ’stille’. Alhoewel ook hij aan de beurt komt, zoals bijna iedereen wel zijn of haar geheimen blijkt te hebben.

Een rasechte comédienne blijkt opnieuw Jacqueline Blom die haar rol net dat beetje extra meegeeft. Haar mimiek, haar lichaamstaal, het is allemaal even ijzersterk. Als huissloof en lieve echtgenote, maar vooral als ze haar tanden laat zien.

 

Toneel

’Welkom in de familie’. Regie: Antoine Uitdehaag. Spel: Peter Blok, Hajo Bruins, Jacqueline Blom, Ruurt de Maesschalck en Hannah van Lunteren. Bijgewoond op 16 november in het Delamar in Amsterdam. Hier nog te zien t/m 18 januari. www.delamar.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.