Bewegend Verleden: gemeentereiniging Haarlem, 1939 [video]

1 / 2
HAARLEM

Haarlems Dagblad en Noordhollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de gemeentereiniging van Haarlem.

We zien filmopnamen van al het materiaal dat werd gebruikt om in Haarlem het vuilnis op te halen en te verwerken.

Prachtige oude vuiniswagens, maar ook speciaal gemaakte vuilnisfietsen voor twee vuilnisemmers passeren door het beeld, plus een vuilnisbrommer en natuurlijk de handkar met bezems. Te zien is hoe de glimmende vuilnisemmers klaarstaan langs de weg.

De opnames zijn gemaakt in 1939. Dat jaar nam de gemeentereiniging het nieuwe complex aan ‘den Ouden Weg’ in gebruik. De gemeentereiniging telde dat jaar 120 man personeel.

,,Het geheele reinigingsbedrijf is van een door het publiek stiefmoederlijk met sympathie bedeelde instelling gegroeid tot een sociale functie van de eerste orde’’, schreef Haarlems Dagblad in een groot artikel over het nieuwe emplacement.

Vijf jaar lang was aan dat nieuwe onderkomen gewerkt. Het werd een onderkomen met de nieuwste snufjes, aldus de krant. Bij het artikel staat een foto van een machine waarmee proeven werden gedaan om ‘straatreclames met een zandstraal weg te spuiten’.

En er stonden de moderne vuilniswagens die zo een emmer optilden en omkantelden: ,,Een vernunftige constructie met kantelende schijven waardoor vuilnisemmers geledigd kunnen worden zonder dat vuil naar buiten valt of waait.”

Op het terrein aan de Oudeweg konden ook de strooiwagens hun zout en zand laden in wintertijd, brandstofpompen, reparatieplaats en een vuilverbrandingsoven.

,,Het roet van de rook van de oven wordt door een watergordijn opgevangen. Niemand in de omgeving, ook niet de havenemplacementen die er straks verrijzen, kunnen zullen beklagen dat de vuile wasch niet binnenshuis gewasschen wordt.”

Het gewone huisvuil ging met schuiten naar Leimuiden. Daar werd er het rietland mee opgehoogd. ,,Op dat terrein loopen nu de koetjes vredig het gras te grazen van de weiden, welke gevoed zijn door hetgeen de Haarlemmers in hun vuilnisemmers gedeponeerd hebben.”

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.