Theo Baart zet verleden Haarlemmermeer naast heden

Een van de poortwachters van de oostelijke Kruisweg. © Theo Baart

Tot aan haar dood verzorgden de gezusters Peet hun moeder in het ouderlijk huis aan de IJweg. © Theo Baart

Het gouden huwelijk van echtpaar Vink in Huize Bornholm.© Theo Baart

Waar later Pax zou komen, poseren enige herenboeren. Zij belichamen fietsclub De Beurs.© Theo Baart

De aardappelen zitten in de grond. Maar zijn ze nog te oogsten voor de bouw van Overbos?© Theo Baart

1 / 5
Paul van der Kooij
Hoofddorp

Wie wil zien hoe hoe het landschap rond Schiphol is veranderd, kan terecht in galerie De Meerse. Fotograaf Theo Baart, die opgroeide in de eerste nieuwbouwwijk van Hoofddorp en nu in Floriande woont, zette het agrarische verleden heel bewust naast het heden: ,,We moeten nooit vergeten waar we vandaan komen.’’

Hoofddorp Het Hoofddorp van zijn jeugd begon stukken eerder dan nu. Het was immers nog echt een dorp, zonder eindeloze kantoorparken en nieuwbouwwijken.

’Poortwachters’ aan de oostkant waren de gebroeders Van der Helm. Voor wie uit Aalsmeer kwam, vormden de daggelderswoningen die zij langs de Kagertocht bewoonden immers de eerste bebouwing.

Wie per auto passeerde kon met twee vingers worden begroet door de broer van wacht, een sigaar tevreden in de mondhoek. Toen de broers kinderloos het leven hadden gelaten, zag Theo Baart hoe de bebouwing over een periode van tien, vijftien jaar stukje bij beetje in zakte onder het gewicht van de klimop. Wat hij ook weer vastlegde in boeken als Bouwlust en het vorig jaar verschenen Werklust.

Het fotografiemuseum Rotterdam wijdde de afgelopen maanden een expositie aan dat boek, met de nadruk op de laatste ontwikkelingen. In het eigen Hoofddorp verbindt Baart heden met verleden. Zo zien we vier jongens wat vertwijfeld op het land van de boerderij De Stad Zaandam staan. Zullen de piepers er op tijd uit zijn of is Overbos sneller?

En waar hij zag hoe grondeigenaren elders aardig wisten te verdienen aan de vooruitgang, ging dat aan de Kagertocht niet op. Waar eens de poortwachters stonden, bivakkeert al jaren een zekere Roy.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.