Conservatieve bank groeit tegen trend in

Arthur de Mijttenaere
Heemstede

Noem de bank niet chique, dat vinden Nicole Broersma (44) en Remco Batstra (45) niet passend. Conservatief vinden de twee medewerkers een betere omschrijving van Handelsbanken.

In een tijd dat grote banken, zoals de ING Bank of de Rabobank, moeten inkrimpen, laat Handelsbanken een tegengesteld geluid horen. Het gaat goed met de vestiging in Heemstede met zes personeelsleden.

Broersma en Batstra zeggen dat ze van de bescheiden locatie in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Herenweg naar een groter onderkomen willen in Haarlem. Niet te poenig, want dat past niet bij het sobere karakter. Bij het grote publiek is de geldschieter die het moet hebben van mond-tot-mondreclame onbekend. Kantoordirecteur Broersma startte februari vorig jaar met het filiaal, nadat ze een jaartje had proefgedraaid in de vestiging op Schiphol. Een kapstok van Ikea, gehuurd meubilair en een piepklein kantoortje vormden het startpunt.

Ze ging de boer op en bezocht makelaars en de bedrijven. Klanten werven om kredieten en hypotheken te slijten. Ongeveer een jaar na de start van het kantoor is het filiaal bijna winstgevend.

Elk kantoor van Handelsbanken vaart zo veel mogelijk een individuele koers, die het personeel uitstippelt en die samenhangt met de omgeving. Broersma: ,,Wij richten ons op vastgoed, hypotheken en kredieten voor bedrijven. Met als ondergrens leningen van drie ton. De bank legt het accent op vastgoed.’’

Het is het eigen beleid aan de Herenweg, maar Broersma weet dat bij andere kantoren die grens om geld te lenen hoger ligt. In een kantoor in een dunbevolkte omgeving is die financiële randvoorwaarde weer lager.

Marktaandeel

We zijn geen prijsvechter, benadrukt Remco Batstra. ,,We willen geen marktaandeel kopen door te stunten met hypotheektarieven.’’ Enkele jaren geleden was dat het geval met de inmiddels uit Nederland vertrokken Royal Bank of Scotland.

Onze hypotheektarieven zijn concurrerend, vult Broersma aan. De van oorsprong Zweedse bank heeft, volgens Broersma, meer geld in kas waardoor het makkelijker kan lenen op de kapitaalmarkt. De bank is in Scandinavië, Groot-Brittannië en Nederland gegroeid, ook tijdens de economische crisis die in 2008 toesloeg.

Het degelijke karakter kwam van pas. ,,We hebben nooit tophypotheken voor woningen verstrekt van meer dan 100 procent.” Door zulke leningen te verschaffen hebben concurrerende banken imagoschade ondervonden.

,,Verschil is dat mensen die worden teleurgesteld bij hun vertrouwde bank bij ons terecht kunnen. Bijvoorbeeld een ondernemer die een woning wil kopen maar geen lening los krijgt. Of wij in zee gaan met een klant, beoordelen wij zelf. Dat gebeurt niet op het hoofdkantoor.’’

Groeien in een krimpende markt, het lijkt haast onmogelijk, maar Broersma zegt dat het goed lukt. ,,We zijn anders. We hebben geen bonussen, of targets, daar worden we niet op afgerekend.’’

Broersma is ook aangenomen omdat ze als Heemsteedse een netwerk heeft in de omgeving.

Van personeel wordt verwacht dat men in de buurt woont. ,,Wij zijn in loondienst maar ik denk dat wij meer ondernemer zijn dan personeel van andere banken.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.