Bedreigd lesbisch stel verlaat Parkwijk

© United Photos/Paul Vreeker

Annalaura Molducci
Haarlem

Het bedreigde lesbische stel uit Parkwijk moet binnen een maand een urgentie krijgen. Dan kunnen ze met spoed verhuizen naar een homo-vriendelijke wijk in Haarlem en omgeving of desnoods Amsterdam. Alle wijken zijn geschikter dan het homo-onvriendelijke Parkwijk, stelt hun advocaat.

Dat is de uitkomst van een kort geding dat de vrouwen hadden aangespannen tegen woningcorporatie Ymere. De rechter in het kort geding, Antoon Schotman, heeft daarop aangedrongen. De lesbische huurster, haar vriendin en Ymere zijn daar gisteren mee akkoord gegaan.

De vrouwen zijn met de dood bedreigd maar onbekend is door wie. Ze hebben sinds mei 2015 drie dreigbrieven gekregen waarin ze vanwege hun geaardheid worden uitgescholden en met de dood worden bedreigd. In de laatste brief van december stond dat als ze niet binnen een maand zouden verhuizen, ze zouden worden vermoord.

Dat is tot op heden niet gebeurd, stelde de rechter droogjes vast. ,,De deadline is al verstreken en er is niets gebeurd. Waarschijnlijk gaat het hier om bedreigertjes met een hele grote mond maar weinig daden. Maar dat kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen.”

De politie kon geen dader aan drie dreigbrieven koppelen. Daarom zag de woningcorporatie geen mogelijkheid om in actie te komen. Dat kwam ook omdat de doodsbange vrouwen niet wilden dat er contact zou worden gezocht met de mogelijke bedreiger die onder hen woont.

Als het lesbische stel niet binnen een maand een urgentie heeft gekregen waarmee ze met voorrang op zoek gaan naar een andere woning, staan ze weer voor de kort gedingrechter. Toch heeft rechter Schotman goede hoop. ,,Er is nu een dossier opgebouwd en partijen zijn bereid tot een vlotte afwikkeling. Als iedereen flexibel is, moet het kunnen lukken.”

Ymere heeft gisteren op verzoek van de rechter een mail naar de organisatie ’Het Vierde Huis’ gestuurd met een aanvraag voor een urgentie. Dat heeft het stel ook gedaan. Als de vrouwen niet te veel wensen hebben, zoals een benedenwoning met een tuin, kan het snel gaan omdat er huizen bij alle woningcorporaties worden gezocht.

Het stel gaat akkoord met het aanbod. Hun advocaat Heleen Koudstaal blaast het kort geding niet af maar ziet het als een stok achter de deur. De vrouwen worden al sinds 2015 bedreigd en tot op heden deed de corporatie niets terwijl die wel verantwoordelijk is voor hun woongenot.

Ymere pakt overlastveroorzakers aan die huurders bedreigden, eerst via bemiddeling. Slachtoffers worden niet verplaatst. De doodsbange vrouwen durfden geen confrontatie aan, dus gebeurde er niets. De politie wilde ook bemiddelen. Koudstaal: ,,In hoeverre kun je van slachtoffers verwachten dat ze praten met degene die hen met de dood bedreigt?”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.