Mist rondom nieuw dorpshart Zwanenburg

Wessel Mekking
zwanenburg

Geruststellen kunnen ze de Zwanenburgers niet. Het college van B en W en dorpsraad Zwanenburg-Halfweg weten nog niet wat de gevolgen zijn van een uitspraak van de Raad van State voor het nieuwe dorpshart Hart van Zwanenburg. Het rechtsorgaan heeft een deel van het bestemmingsplan Zwanenburg vernietigd.

Twee bewoners van de Dennenlaan waren naar de Raad van State gestapt om hun gelijk te halen. Die schaarde zich deels achter hen. Het bestemmingsplan maakte het onder meer mogelijk dat in het nieuwe Hart van Zwanenburg nieuwe woningen en detailhandel konden komen. Maar de Raad van State blokkeert dat voorlopig.

Voor woningbouw heeft de poldergemeente geen ontheffing van het ministerie van Vrom. En dat moet wel, aldus de Raad van State, vanwege de nabijheid van Schiphol, voordat gebouwd mag worden. Ook is niet aangetoond dat behoefte is aan meer detailhandel.

Ook is de gemeente in de fout gegaan bij het toestaan van uitbreiding van koopjeswinkel Action. De Raad van State vindt dat onvoldoende is gemotiveerd waarom die mag uitbreiden voor een inpandige laad- en losruimte in plaats van, zoals eerder de bedoeling was, een expeditiestraat aan te leggen.

Een nieuwe sporthal, een nieuw dorpshuis, het nog aan te leggen dorpsplein en een nieuwe bibliotheek maken ook onderdeel uit van Hart van Zwanenburg. Vooral aan de zuidkant van de Dennenlaan gaat veel veranderen.

Wethouder Adam Elzakalai (VVD) van ruimtelijke ordening kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn van de uitspraak voor deze plannen. ,,We hebben de uitspraak van de Raad van State gelezen. En we buigen ons nu over de gevolgen die deze uitspraak voor Zwanenburg heeft’’, aldus zijn woordvoerster.

Ook voorzitter Peter Vreeswijk van dorpsraad Zwanenburg-Halfweg kan dat nog niet inschatten. ,,We hebben geen idee of deze uitspraak voor vertraging zorgt of wat de consequenties zijn’’, reageert hij. ,,Het blijft allemaal moeizaam’’, concludeert hij wel. Maandag praten afvaardigingen van dorpsraad en gemeente over de plannen voor Zwanenburg tijdens een regulier overleg. Vreeswijk hoopt dan meer duidelijkheid te krijgen.

Voor het dorp zijn een nieuwe sporthal en een nieuw dorpshuis de belangrijkste onderdelen van Hart van Zwanenburg, zegt de dorpsraadvoorzitter. Hij hoopt dat die geen vertraging oplopen.

Sommige Zwanenburgers maken zich zorgen over de uitspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat het nieuwe dorpshuis opnieuw vertraging op gaat lopen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.