Duvel wint verkiezing Facebook Kunstlijn Hond

Duvel is de Facebook Kunstlijn Hond 2015© Noud Rietman

Mac. Goed voor de tweede plaats© Eva Snoijink

Boomer is derde in de verkiezing geworden© Els van Kuppeveld

1 / 3
Leontien van Engelen
haarlem

Het is sinds 2012 een populaire verkiezing op Facebook. Welke viervoeter mag zich een jaar lang Facebook Kunstlijn Hond noemen?

Dit jaar is de keuze gevallen op Duvel, de hond van Sabien Bosman. Zij was een van de vele tientallen inzenders voor de verkiezing die op poten gezet is door de Kunstlijn Haarlem en die dit jaar als thema ’Goud’ heeft.

Voltreffer

Het juryrapport de foto van hond Duvel ’een gouden moment, een voltreffer’. En: ’Het gaat volledig tegen alle fotografie- en natuurwetten in: de abstractie is compleet. Is dit wel een hond? Geen compositie zoals ’t hoort, niet goed scherp, maar is daardoor wel een spetterend beeld van een ultieme uitgelatenheid, een gouden geluksmoment.’

Baasje Sabien reageert enthousiast op de uitverkiezing van haar Duvel. De tweejarige schapendoes deelt ze met vrienden. ,,We hebben co-ouderschap over Duvel. Onze eigen hond stierf een paar jaar geleden, net als de hond van vrienden van ons. Toen hebben we bedacht om samen een hond te nemen. En Duvel vindt het prima, want hij heeft altijd wel iemand om zich heen en wordt dubbel zoveel uitgelaten!’’

De foto is gemaakt door co-ouder Noud Rietman en wordt ook opgenomen in de Kunstlijnbijlage van deze krant die in oktober verschijnt.

Mac

De tweede plaats is voor Mac, de vijfjarige ridgeback van Rogier Reker. Hoewel Rogier zelf de fotocamera meer dan geregeld ter hand neemt, is deze foto gemaakt door de Haarlemse Eva Snoijink die onder de naam Mevrouw Fluitekruidje fotografeert.

De jury noemt het ’een beeld met een klassieke benadering.’ En: ’De perfecte foto van een goudkleurige, mooie belichte hond, haarscherp en met een warme uitstraling. Bijna onecht.’ Het duurde even voor de foto gemaakt kon worden, vertelt Rogier.

,,Mac is niet de makkelijkste hond. Ze is vrij schichtig, kan niet tegen drukte en plotselinge geluiden. Mevrouw Fluitekruidje wilde Mac graag als proefkonijn hebben voor haar nieuwste project. Dat heeft ze geweten! De commando’s zit, lig, blijf en handenvol met snoepjes waren nodig om Mac tussen de belichting door op haar gemak te stellen. We hebben allebei nog nooit zó lang, zó hoog gepraat. Tot het moment dat Mac ging liggen op het bankje en Eva haar slag kon slaan. We zijn superblij met het eindresultaat!’’

Boomer

De derde plek is voor Boomer, de hond van Els van Kuppeveld. Het karakter van Boomer is volgens de jury moeilijk te doorgronden. ’De grens tussen vals en lief is niet aan te geven. Dit werkt verwarrend en is daarom intrigerend. De overbeet geeft Boomer iets aparts, een grijns. Een sterk beeld’.

Kunstlijn Haarlem hanteert al twaalf jaar een ludieke hond als beeldmerk. Dit jaar is de hond vrij gelaten en is op het officiële door Rogier Polman ontworpen affiche alleen een lege halsband te zien. De verkiezing van de Facebook Hond staat los van het affiche en het logo van Kunstlijn Haarlem 2015.

Kunstlijn Haarlem wordt dit jaar op 30 en 31 oktober en 1 november gehouden op ruim 200 locaties in Haarlem en omgeving.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.