De Ringvaart ligt voor het raadhuis

Bart Boele
Hoofddorp

De redactie van Haarlems Dagblad werkt deze week op locatie vanuit het raadhuis in Hoofddorp. In de publiekshal van het raadhuis is verslaggever Bart Boele dagelijks aan het werk om verslag te doen van de gebeurtenissen ter plaatse. Hij spreekt de mensen die er werken en de burgers die er op bezoek komen. Vragen, tips en opmerkingen zijn welkom in het mobiele kantoor bij de koffieautomaat.

Het raadhuis van Hoofddorp staat bol van de Haarlemmermeerse symboliek. Neem alleen al de buitenkant van de raadszaal. De ronde vorm en de manier waarop die is vormgegeven is een afgeleide van gemaal De Cruquius.

Stadsarchitect Fred Kaaij weet over nog veel meer verwijzingen naar Haarlemmermeer in het raadhuis te noemen. De vijver voor de ingang bijvoorbeeld, symboliseert de Ringvaart. ,,Als je Haarlemmermeer binnenkomt, kom je altijd over de Ringvaart. Dat is het idee van de vijver. De drie bruggen over de vijver zijn de toegangspoorten van de stad.’’

Midden op het plein onder het raadhuis is een cirkel van stenen in de vloer te vinden. Daarop staat te lezen: ’Voor dit gemaakte land, onder steen de meerbodem, waarop een wijzende hand, eens de lijnen heeft aangegeven’. ,,Dat is, met de vierkante stenen, een verwijzing naar de kavelstructuur in Haarlemmermeer.’’

Blauw

Het voormalige meer is terug te vinden in het raadhuis. Links in de publiekshal staan drie schuine pilaren met meters boven de grond een horizontale blauwe balk: NAP. Zo hoog zou hier het water staan als Haarlemmermeer niet wordt bemalen. Hetzelfde blauw is in de raadszaal te vinden: blauwe vloerbedekking op NAP niveau. De deuren naar de raadszaal zijn voorzien van houtsnijwerk waarin onder andere gemalen, paarden, schepen en molens zijn te vinden.

Fred Kaaij is erg enthousiast over het ontwerp van Bureau Buma en Brakel uit Haarlem van het publiek toegankelijke deel van het raadhuis: publiekshal, burgerzaal en raadszaal. ,,Er werd in 1980 al met duurzame materialen gewerkt en het gebouw doet precies waarvoor het bestemd is. Je kunt buitenlandse gasten ontvangen, mensen kunnen hier protesteren met spandoeken, er kunnen bijeenkomsten en beurzen worden gehouden, recepties gegeven. Na 35 jaar functioneert het nog uitstekend.’’

Enthousiast

Vooral over de burgerzaal is de stadsarchitect enthousiast. ,,Een fantastische ruimte, echt een plek voor de bevolking. Hier kunnen de mensen zich laten horen. Heel goed dat de burgerzaal los staat van de raadszaal. En met de kamers van burgemeester en wethouders langszij, kunnen de lijnen tussen bevolking en bestuur kort zijn.’’

Recent is met name de publiekshal in het raadhuis nog wat aangepast. ,,De burgemeester zat er bovenop, want het moest een Haarlemmermeerse zaal worden. Niet een hal alsof je het gemeentehuis van Goes binnenloopt. Daarom hebben nu alle tafels een Haarlemmermeerse uitstraling, hangen er kaarten aan de muur en laten we plannen zien die in de maak zijn.’’

Veel geld is er nu niet de publiekshal ingestopt, want het hele raadhuis moet de komende jaren flink onder handen worden genomen. ,,Vooral de raadszaal. Daar loopt nu het water naar binnen als het regent. Hier moet echt rigoureus worden verbouwd. Alles moet eruit, inclusief de kozijnen en het dak.’’

Maar, als de zaak weer wordt opgebouwd, keren alle Haarlemmermeerse symbolieken terug. De raadszaal blijft aan de buitenkant verwijzen naar gemaal De Cruquius en wie bij de voordeur van het raadhuis wil komen, ontkomt er ook straks niet aan de symbolische Ringvaart over te steken.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.