Geen parkeerbon voor invalide bij Spaarne Gasthuis in Schalkwijk

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Haarlemmer Bram van Tongeren krijgt een parkeerboete van negentig euro terug, nadat hij zijn auto met invalidenparkeerkaart had geparkeerd bij het Spaarne Gasthuis in Schalkwijk. Dat volgt uit het oordeel van de rechter.

Eind 2014 kreeg Van Tongeren, vanwege zijn reuma een wekelijkse bezoeker van het Spaarne Gasthuis, een parkeerbon. Hij had zijn wagen net naast het laatste taxiparkeervak langs de oprijlaan naar het ziekenhuis geparkeerd.

Volgens Van Tongeren mag hij daar staan en de rechter is hem in zijn strijd tegen de boete onlangs bijgevallen. De officier van justitie wilde de boete halveren maar daar stak de rechter een stokje voor.

Raadslid Moussa Aynan van de PvdA heeft vorige week vragen gesteld aan wethouder Cora-Yfke Sikkema over deze kwestie. Aynan wil weten of de gemeente de boetes voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart gaat terugstorten, na deze uitspraak van de rechter.

Sikkema heeft toegezegd dat deze boetes zullen worden teruggestort en dat de bebording zal worden verbeterd om misverstanden te voorkomen. De oprijlaan van het ziekenhuis, inclusief parkeerplaatsen, is eigendom van het ziekenhuis, zo meldt de wethouder. Omdat de entree echter openbaar is, gelden de normale verkeersregels.

De afspraak met het ziekenhuis is dat de gemeente zorg draagt voor de handhaving van de verkeersregels. Handhavers kunnen daarom ook boetes uitschrijven. Voor het grote parkeerterrein bij het ziekenhuis, afgesloten door slagbomen, geldt dat het ziekenhuis zelf verantwoordelijk is voor het handhaven van de regels.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.