Tweede coffeeshop Hoofddorp mag open

Hasj© Archief

Wessel Mekking
hoofddorp

Coffeeshop De Groene Gaper mag de deuren openen. Tegenstanders van de shop aan de Graftermeerstraat hebben bakzeil gehaald bij de bestuursrechter.

Zij ziet geen reden de vergunning en de gedoogverklaring voor De Groene Gaper te schorsen.

Tegenstanders van de coffeeshop hadden een kort geding aangespannen om de opening, gepland op 1 september, te voorkomen. Ze vrezen dat hun vastgoed in waarde zal dalen. Ook denken ze dat ze parkeergelegenheid verliezen en zijn ze bang voor flinke overlast.

De bestuursrechter ziet echter geen reden om de vergunning en gedoogverklaring te schorsen. Ze realiseert zich dat de komst van een coffeeshop in z'n algemeenheid leidt tot gevoelens van angst en vrees voor overlast.

Aannames

,,Als aan deze gevoelens van onbehagen zonder meer doorslaggevende betekenis zou moeten worden toegekend, dan zou het landelijk coffeeshop illusoir worden. De vestiging van een coffeeshop zou dan nergens kunnen plaatsvinden.''

De vrees van de tegenstander van De Groen Gaper 'is vooral gebaseerd op aannames', aldus de bestuursrechter in haar uitspraak. Ze acht de kans problemen met de openbare orde op dit moment gering. Volgens haar is genoeg gedaan om aantasting van de openbare orde te voorkomen. De bestuursrechter wijst onder meer op een reeks voorschriften die is opgelegd aan exploitant Marcel Schmidt.

De tegenstanders hadden al voor het kort geding aangekondigd een bodemprocedure aan te spannen. Die zaak dient op 10 september. Ze hopen dat de vergunning en gedoogverklaring alsnog worden vernietigd.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.