Beweegdag voor Ouderen: door te bewegen even uit de greep van dementie

Zo’n zestig ouderen zetten afgelopen woensdag hun beste beentje voor.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Kees de Boer
Haarlem

Voorzichtig schuifelend gaat de oude vrouw met de bal aan haar voet richting het kleine doel. „Go Zlatan go!”, roept de begeleider van ’SportSupport’, enthousiast.

„Schieten maar, mevrouw”, moedigt hij aan. De dame, keurig gekleed met een kort jasje en sjaaltje, zet de punt van haar sportschoen tegen de bal.

Tergend langzaam rolt de bal in het kleine doel. Doelpunt. „Dubbele high five, kanjer!Hoeveel doelpunten heeft u nu gemaakt?” De vrouw schudt het hoofd. Dat weet ze niet meer.

Het was woensdag op het terrein van voetbalclub Onze Gezellen in Haarlem ’Beweegdag voor ouderen’. Zo’n zestig ouderen met een meer of mindere mate van dementie zetten hun beste beentje voor. Met ’walking football’, ’walking hockey’, ’ballonbadminton’ en kegelen.

Hands

De ouderen hebben lol, regels worden vaak aan de laars gelapt. „Piet, hier die bal”, roept een vrouw bij het Walking Hockey. Ze staat vlakbij het doel van de tegenstander. Als het speeltuig in haar buurt komt, pakt ze ’m op.

„Hands”, roept de scheidsrechter. „Wat kan mij dat nou schelen?”, reageert ze en gooit de bal in het doel. Even later loopt ze gearmd met een medespeler een rondje over het veld. Lol maken is belangrijker dan winnen.

Kruidentuin

In de hal van Onze Gezellen zijn binnenactiviteiten. Er wordt gekegeld met omgekeerde oranje pylonen en in de hoek zitten vrouwen op een stoel met een badmintonracket een ballon naar elkaar toe te slaan. „Al het luie zweet komt eruit”, zegt deelneemster Carla de Goey opgewekt. „Je blijft er jong van.”

Wie wat rustiger aan wil doen, kan terecht in de kruidentuin aan de overkant van de weg. „We gebruiken kruiden om contact te maken met de zintuigen”, legt Erika Meershoek van Stichting ZaaiGoed uit. „We zijn hier met z’n allen aan het ruiken en het proeven.”

Als een maggiplantje rondgaat, roept een vrouw: „Dit ruikt naar soep!” Een deelneemster mag een krantenberichtje over peterselie voorlezen: „Dit kruid zit vol met calcium en magnesium”, begint ze. „Het heeft meer vitamine C dan citrusvruchten en het geeft het immuunsysteem een boost.” De andere dames op de bank knikken: Goed spul zeg, dat peterselie.

Lunch

„We organiseren regelmatig een beweegdag voor ouderen”, zegt directeur Jerry Buitendijk van SportSupport. „Bewegen is goed, zeker ook voor mensen met dementie. Dan gaan veel dingen niet meer vanzelf, maar lekker sporten, in diverse aangepaste vormen, gaat vaak nog prima.”

Na afloop van de activiteiten is er een lunch in de kantine. De 78-jarige Henk Liefhebber hapt tevreden in een broodje: „We hebben allemaal geheugenproblemen waardoor we gelijk zijn aan elkaar. Een dag als deze doet je goed en je vergeet even alle sores.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.