Model met maatje meer

Marja van Spaandonk

MaxiMe Models, het enige bureau in Nederland dat uitsluitend met plussize modellen werkt, bestaat vijf jaar. In die tijd is er een hoop veranderd.

Eigenaresse Miranda Koelemeijer is trots: ,,Ik heb geen standaard modellenbureau.” Door haar modellen wordt ze liefkozend ’MaxiMe-mama’ genoemd, omdat ze zo begaan is met iedereen. „Ik steek er veel energie in om mijn modellen zekerder te maken. Zeker met een plussize bureau heb je soms te maken met onzekerheid, maar niemand hoeft zich minder te voelen dan een ander. Het is fijn om te zien hoe mijn modellen opleven als ze een klus krijgen en zichzelf mooi terug op foto’s zien.”

Kinderschoenen

Toen Miranda haar bureau startte, stond de wereld van plussize mode nog in de kinderschoenen. In vijf jaar is er veel veranderd.

„Social media heeft daarin volgens mij een grote rol gespeeld. Online roepen steeds meer mensen dat ze normale maten willen zien op de catwalk, daar wordt gehoor aan gegeven. Toch is het naar mijn idee nog lang niet genoeg. Er heerst angst in de modewereld om vrouwen met een maatje meer te laten zien, geen idee waarom. Vrouwelijke plussize modellen worden steeds vaker geboekt, maar de mannen nog nauwelijks. In andere Europese landen, zoals Duitsland en Scandinavië, zijn ze daarin veel verder. De helft van de Nederlandse mannen heeft maat XL of groter, maar op de catwalk zie je een heel ander beeld.”

Zwaarder

De vrouwelijke modellen van MaxiMe variëren van maat 40 tot 50. Vooral op de ’kleinere’ maten komt geregeld commentaar. Miranda: „Het is eigenlijk nooit goed. Met maat 40 vinden ze je te dik om als model te werken, maar te dun voor een plussize model. Terwijl juist deze maat veel voorkomt, en dus ook vertegenwoordigd zou moeten zijn in de mode.”

Dat er ook een grote groep vrouwen is die veel zwaarder zijn en zich daarom niet in de huidige plussize modellen herkennen, begrijpt ze. „Ik zou het liefst ook vrouwen in maat 56 op de catwalk zien, maar tot nu toe is daar geen vraag naar. Ik hoop dat we daarin over vijf jaar weer een stap verder zijn, maar het gaat langzaam. Toch blijf ik vechten voor diversiteit. Ik wil op de catwalk zien wat ik op straat zie.”

De modellen

Paula Schaareman (22) – Maat 40/42: „Toen ik maat 38 had en model wilde worden, moest ik of afvallen naar maat 36 of aankomen tot maat 42 en plussize model worden. De keuze werd voor mij gemaakt, aangezien ik vanzelf wat kilo’s aankwam. Destijds was ik daar niet zo blij mee, nu is dat omgedraaid. Ik zou niet willen ruilen met het lijf van Doutzen.”

Rob Kunstt (30) – Maat XXXL: „Aangezien ik al mijn hele leven klaag over hoe weinig aandacht er in de mode is voor mannen met een maatje meer, besloot ik zelf iets bij te dragen. Ik gaf me op voor een wedstrijd voor mannelijke plussize modellen, tot mijn grote verbazing won ik. Raar idee dat ik nu model ben, maar eigenlijk vind ik het best leuk om voor de camera te staan.”

Colin Oudenaarden (26) – Maat XL: ,,Echt dik ben ik niet, maar wel te zwaar. Voor mannelijke modellen is er weinig animo in Nederland, ik word vrijwel alleen geboekt in Duitsland. Dan sta ik daar vaak als enige man met een maatje meer. Mijn lijf is wel een afspiegeling van de samenleving.”

Esmee Biesterbos (22) – Maat 44/46: „Sommige vrouwen vinden me niet zwaar genoeg voor een plussize model. Ze vinden kennelijk dat maat 46 en een zandloperfiguur niet rijmen. Niet zo lang geleden ben ik 18 kilo afgevallen, omdat ik een gezonder BMI wilde. Met dit gewicht voel ik me fitter.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.