DSS komt te laat op gang

Monne Reitsma
Haarlem

DSS hield geen punten over aan de dubbel tegen Amsterdam Pirates, maar kwam zondag akelig dicht bij. Bij 3-4 stagneerde de inhaalrace echter en kon de nummer twee van de ranglijst opgelucht ademhalen.

Tommy van de Sanden was zondag de laatste nul in de wedstrijd. Inmiddels maakt de 16-jarige speler alweer enkele weken deel uit van de hoofdmacht van de Haarlemse ploeg. Daarmee heeft hij een opvallende groei doorgemaakt, want eigenlijk zou hij dit seizoen nog voor de Rabbits spelen en misschien zo nu en dan invallen bij de rookies van DSS. Hij sloeg dat team dus over nadat vaste korte stop Mitchell Dautzenberg geblesseerd raakte. In de zoektocht naar een opvolger kwam de club bij Van de Sanden terecht.

Wennen

Inmiddels heeft Van de Sanden die al tien wedstrijden in de basis begon, zijn draai gevonden. ,,Het is een leuk team met aardige jongens die me goed hebben opgevangen. Het was wel even wennen aan het spel. Het gaat namelijk allemaal een stuk sneller dan ik gewend was.”

Dat bleek zaterdag toen de jongeling, die als kortestop staat opgesteld, twee veldfouten maakte. Fouten die afgestraft werden door de Amsterdammers, die uiteindelijk met 0-6 zegevierden. Aan de andere kant liet Van de Sanden in de laatste inning zien over een zeer behoorlijke arm te beschikken nadat hij de bal backhand had gefield.

Onbevangen

Omdat DSS onbevangen aan het avontuur in de hoofdklasse is begonnen, kan de ploeg nederlagen moeiteloos afschudden. Elke wedstrijd staat op zich. Dat bleek ook in de ontmoeting van zondag. Bij een 0-4 achterstand knokte DSS zich in de achtste inning middels runs van Ryan Miner en Tino van Erk terug in de wedstrijd. In de laatste slagbeurt scoorde Sven Jongejans ook namens de Haarlemse debutant op het hoogste niveau. Met de gelijkmaker op het derde honk stokte de productie toen Van de Sanden als laatste nul van de wedstrijd werd uitgemaakt.

Toch kon hij met 3 uit 8 slagbeurten in het weekeinde met een redelijk gevoel terugkijken op zijn serie met Pirates. Bovendien onderstreepte hij langzaam maar zeker aan het niveau van de werpers te wennen. En dat is weer belangrijk met oog op zijn uitverkiezing in het nationale triple A (onder 18 jaar) team. ,,Ik zit in de voorselectie en hoop mee te gaan naar het Europees Kampioenschap in Tsjechië. Maar ik moet eerlijk zijn dat er al een sterk binnenveld staat. Ik heb op mijn positie Max Draijer van Pioniers voor me staan. Mogelijk dat ik als wisselspeler het team kan halen. Nu ik hoger speel dan oorspronkelijk gepland bij de Rabbits, heb ik wel meer kans op de selectie”, zegt Van de Sanden die met de nationale onder 16 jaar ploeg twee keer Europees kampioen werd.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen