Gemeenteraad besluit donderdagavond over Koepel

Henk Geist
Haarlem

Het gaat er om spannen donderdagavond in de gemeenteraad. Krijgt de Stichting Panopticon wel of niet twee jaar de gelegenheid om een University College in de leegstaande Koepelgevangenis te realiseren?

Het college is unaniem, dat wil zeggen de wethouders van D66, PvdA, GroenLinks en CDA zijn voor. Het college wil daarom dat de gemeente de Koepel aankoopt van het Rijk en doorverkoopt aan Panopticon.

In de gemeenteraad ligt dat heel anders. PvdA en CDA zijn daar tegen, D66 twijfelt en GroenLinks is voor. De SP is tegen, de VVD neigt naar tegen, maar ziet ook een kans. De zes kleine fracties zijn verdeeld. Kortom, het kan nog alle kanten op.

Wat als het voorstel van het college tot aankoop en doorverkoop wordt afgeblazen? Dan gaat het Rijksvastgoedbedrijf met het gevangeniscomplex de markt op.

Bij marktpartijen is veel belangstelling voor de Koepel, de door hen nog in te dienen plannen worden in eerste instantie beoordeeld op kwaliteit, maar het rijksmonument gaat uiteindelijk naar de hoogste bieder.

Vrees

De buurt rond de Koepel heeft zich daarom uitgesproken voor Panopticon, want de vrees bestaat dat een marktpartij te veel en te hoog wil gaat bouwen of alleen maar woningen.

De gemeente heeft samen met het Rijk echter voorwaarden geformuleerd die dat moeten voorkomen, zo moet 45 procent van het terrein onbebouwd blijven en mag er niet hoger dan 13,5 meter worden gebouwd, met een enkele uitzondering tot 15 meter, dat wil zeggen maximaal vijf verdiepingen.

Wat de markt precies te bieden heeft, is nu niet duidelijk. Alleen Panopticon heeft het afgelopen jaar een plan gepresenteerd en verder uitgewerkt. Alle andere gegadigden hielden hun kruit droog, dus welke kansen voor een nieuwe invulling van de Koepel de stad daarmee misloopt is ongewis. Daarom zijn PvdA en CDA voor de vrije verkoopprocedure.

Helaas

Wat als Panopticon wel aan de slag mag met de Koepel? Dan gaat het op zoek naar een universitaire partner om invulling te geven aan een University College of academische opleiding. Want helaas voor Panopticon haakte de Universiteit van Amsterdam ondanks een eerdere toezegging af.

Nu is de Vrije Universiteit in beeld, stelt het college. Navraag bij de VU leert dat de Haarlemse invitatie in het college van bestuur besproken gaat worden. Maar, zo stelt een woordvoerder, ’het heeft geen prioriteit’. Dat is een omschrijving die weinig zekerheid biedt.

Maar B en W en Panopticon zeggen nog meer academische ijzers in het vuur te hebben. Voor de zomer moet er duidelijkheid zijn. Met de twee universitaire reuzen Leiden en Amsterdam op een kwartiertje treinen afstand, zou het een knappe prestatie zijn.

Motie

Lukt het Panopticon niet een universiteit te strikken dan kan de gemeente de Koepel voor hetzelfde bedrag (6,4 miljoen) terug kopen van Panopticon. Daar ziet VVD’er Wybren van Haga een kans, want dan kan de gemeente met de Koepel de markt op en ligt mogelijk een aantrekkelijke vastgoeddeal in het verschiet.

Van Haga, die elke gelegenheid aangrijpt om zijn wantrouwen in de gemeentelijke afdeling vastgoed uit te spreken, neemt daarmee een voorschot op een ongewisse toekomst. En mocht de gemeente over twee jaar een veel hoger verkoopbedrag weten te bedingen dan staat het Rijksvastgoedbedrijf op de stoep om dat bedrag op te eisen.

Jasper Drost van GroenLinks wil samen met de VVD en D66 donderdagavond een motie indienen. Als hij er in slaagt deze partijen op een lijn te krijgen, dan lijkt Panopticon een goede kans te maken.

Henk Geist

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.