Zandvoortse kunstverzamelaar Jack Bakker krijgt gelijk van Raad van State

Jaap Timmers
Den Haag

Drie bewoners van de Zuidlaan in Zandvoort hebben de Raad van State vergeefs gevraagd het bestemmingsplan Groot Bentveld tegen te houden.

De Zandvoortse kunstverzamelaar Jack Bakker kan door deze uitspraak kunstwerken her en der op zijn landgoed zetten en een ondergrondse zaal bouwen voor beeldende kunst. Ook mag een schuur worden vergroot waar de protesterende bewoners van de overkant op uitzien.

De bewoners klagen voornamelijk over uitzichtbederf maar in navolging van de gemeente Zandvoort verklaarde de Raad van State hun bezwaren ongegrond.

De nieuwe kunstwerken in de tuin mogen niet hoger zijn dan drie meter en niet groter dan tien vierkante meter.

Door de bouw van de ondergrondse zaal moet Bakkers tennisbaan verplaatst worden in de richting van de Zuidlaan. Daar zullen de bewoners in de praktijk weinig van merken, oordeelde de Raad van State.

Bakker ligt vaker overhoop met omwonenden. In 2014 liet hij het polyester kunstwerk ’Huize Organus’ van Joep van Lieshout op zijn landgoed plaatsen met elementen van vrouwelijke voortplantingsorganen. Ook was er commotie over een toegangshek naar ontwerp van Studio Job met aan weerszijden schoorstenen, dat al snel de benaming ’Buchenwaldhek’ kreeg. Hij plaatste er coniferen voor.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.