Nieuwe tweetalige basisschool betrekt villa aan het Florapark Haarlem

Henk Geist
Haarlem

De particuliere onderwijsinstelling Florencius wil in een villa aan het Florapark een basisschool vestigen die zowel Nederlandstalig als tweetalig onderwijs gaat bieden. De school krijgt ook een internationale afdeling, Florencius International School. De school moet in de loop van 2018 open gaan.

In de villa op de hoek van het Florapark en de Wagenweg waren tot voor kort onder meer de Rabobank en de rechtbank gevestigd.

Vlak voor de zomervakantie is het pand door het Rijksvastgoedbedrijf voor 2,6 miljoen euro verkocht aan Florencius, een particuliere, door het Rijk erkende onderwijsinstelling met vestigingen in Laren en Amstelveen.

Individueel

Directeur Peter van Kranenburg stelt dat Florencius hoogwaardig onderwijs biedt aan kinderen van 4 tot 13 jaar.

,,Dat doen we door ideale condities te creëren voor kinderen waardoor ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Wij profileren ons door veel individuele aandacht voor de leerlingen, wij bieden onderwijs op maat, het gaat om wat het kind nodig heeft. Voor iedere leerling maken we een individueel maatplan, gebaseerd op de talenten van het kind. We werken in kleine groepen, per acht kinderen is er een begeleider. Daarmee zijn wij aanvullend op het reguliere basisonderwijs, ik zie ons niet als een concurrent.’’

De nieuwe basisschool wil ook kleinschalig blijven, verzekert Van Kranenburg. ,,Wij willen geen grote school met honderden leerlingen worden. De vestiging in Amstelveen telt ongeveer vijftig leerlingen, in Laren zijn er zo’n zeventig leerlingen. In Haarlem denken wij aan vijftig leerlingen voor het Nederlandstalig onderwijs en ook vijftig voor de internationale school met volledig Engelstalig onderwijs. Daarbij mikken we onder meer op ouders met kinderen die in het buitenland hebben gewoond. Tevens biedt Florencius huiswerkbegeleiding en individuele begeleiding aan kinderen uit het basisonderwijs en Voortgezet Onderwijs.’’

Vergunningen

De karakteristieke monumentale villa zal ingrijpend moeten worden verbouwd om de komst van de basisschool mogelijk te maken.

Van Kranenburg; ,,We moeten het hele vergunningentraject met de gemeente nog doorlopen, we hopen over een paar weken de omgevingsvergunning te kunnen aanvragen. De verbouwing is noodzakelijk om de villa geschikt te maken voor kleine groepen. Ook als het gaat om zaken als brandveiligheid zal er het nodige moeten gebeuren.’’

Van Kranenburg wil op korte termijn een bijeenkomst houden voor buurtbewoners en andere scholen om daar meer informatie te geven over de plannen van Florencius.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.