’Kinderen hebben geen angst om te vallen’

Ronnie van der Knaap
Nieuw-Vennep

Twee kleine doeltjes, wat ijshockeysticks met een balletje en een stelletje kinderen op schaatsen: op de ijsbaan voor restaurant De Rustende Jager in Nieuw-Vennep binden op deze zaterdagmiddag twee, spontaan gevormde, teams met elkaar de strijd aan in een ijshockeyduel.

Om de hockeyers heen wat kinderen die het schaatsen nog aan het uitproberen zijn, zoals de vriendinnen Minke (13) en Sarah (10). Ze blijven een beetje uit de buurt van de hockeyteams, waar het er soms fel aan toe gaat.

,,Schaatsen is eigenlijk niets anders dan afzetten op één been”, weet ijsbaaneigenaar Nico de Jong. De geboren Fries, die al vanaf zijn vijfde jaar een passie voor ijshockey heeft, sloot met Rustende Jager-eigenaar Marcel de Jong (geen familie) een deal.

In de maanden februari en maart verandert het terras van de horecazaak in een kunstijsbaan van zo’n 150 vierkante meter. En dat tot en met 2019. Inmiddels hebben al veel Vennepers zich op de baan uitgeleefd. Zowel individueel als in schoolverband. Tyrnan (6) en zijn zus Hóshi (8) waren er al eerder met basisschool De Boog. Het kostte weinig moeite hun moeder over te halen om weer te gaan. ,,Het is een goede Nederlandse gewoonte om te leren schaatsen”, vindt moeder Gabriëlle.

Ook de zesjarige Roxanne heeft vader Ed voor de schaatsbaan weten te strikken. ,,Het hoort eigenlijk bij de opvoeding”, vindt hij. ,,Doordat we bijna geen natuurijs meer hebben, kent zij het beeld van schaatsen op de slootjes niet en dan is dit een mooi alternatief. Roxanne heeft nog nooit op schaatsen gestaan en Nico de Jong gaat het haar leren.

,,We beginnen met de pinguïnloop: de benen iets uit elkaar en een beetje door je knieën zakken.” Dàt loopje heeft het kind gauw te pakken. ,,Ze moet even de balans vinden, maar binnen een half uur schaatst ze”, verzekert De Jong. ,,Kinderen hebben geen angst om te vallen. De angst zit bij de ouders.”

Donna de Mooij (2) is met oma Marijke naar de baan gekomen. De peuter heeft dubbele ijzers onder, zodat er weinig risico is op een huilpartij. De Jong geeft haar een hockeystick en leert de kleine hoe ze het balletje weg kan slaan.

Het is ochtend en nog vrij rustig op de baan. ’s Middags gaat het er harder aan toe als de ijshockeyteams de strijd aanbinden. De broers Stijn (12) en Tycho (9) leven zich helemaal uit. Oma en opa trakteren op een middagje schaatsen. ,,Als ze straks uitgeschaatst zijn gaan we daar in het pop-uprestaurant hamburgers of pannenkoeken eten”, vertelt oma Hennie. ,,Leuk toch? Het is vakantie.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.