Expositie over de jongensbeleving in De Vishal en de Oude Baaf

© United Photos/Paul Vreeker

© Publiciteit

© Publiciteit

© Publiciteit

1 / 4
Leontien van Engelen
haarlem

De tentoonstelling 'Jongens' die sinds zaterdag te zien is in de Vishal en de Grote of St. Bavokerk is tot stand gekomen op initiatief van de Nijmeegse kunstenaar en gastcurator Bart Drost. De expositie toont werk van acht verschillende kunstenaars.

Collega-curator Claus-Pierre Leinenbach licht toe wat het achterliggende idee van Drost behelst. ,,Bart is al heel lang bezig met dit project. Hij kent deze ruimte al lang. Het was een soort jongensdroom van hem om 'Jongens' in de Vishal te realiseren. Daarvoor moest hij op zoek naar een aantal leden van de kunstenaarsvereniging. Zo kwam hij terecht bij Rob van der Nol, Jack Prins en mij'', aldus Leinenbach.

Clichés

,,De opzet is om hier het jongen-zijn in het werk van de verschillende deelnemers te verbeelden. Tegelijkertijd probeert hij clichés rondom het fenomeen 'jongen' te ontmantelen. Daarbij geldt zijn eigen autobiografische verhaal als uitgangspunt. Gaandeweg de voorbereidingen kwam ik zelf ook steeds meer achter dat jongensgevoel bij mezelf.'' In de Bavo heeft Drost tien levensgrote silhouetten van voetballers opgehangen. De elfde speler is absent en stelt kunstenaar Drost voor, die zich met zijn beperkte voetbaltalent in zijn jeugd sportief buitenspel voelde staan.

Jongenshoofden

Heel anders van karakter is de groep gipsen jongenshoofden die hij in de Vishal opstelt. Het zijn stereotiepe koppen, geïdealiseerde modellen. Door elementen uit de verschillende hoofden te combineren zou je iedere willekeurige jongskop kunnen destilleren. Ze zijn geïnspireerd op zijn verblijf in China als artist in residence. De koppengroep doet een inbreuk op het idee achter de expositie, dat juist het oorspronkelijke en individuele jongensgevoel tot uitdrukking wil brengen.

Beschadigd

Indrukwekkend zijn de opzettelijk beschadigde fotografische zelfportretten van Rem van den Bosch, waarop ook wilde dieren zoals wolven een rol spelen. Het is alsof hij daarmee de innerlijke dierlijke natuur van de mens wil benadrukken, die tijdens de groei naar volwassenheid geweld wordt aangedaan.

Van Jack Prins is groot en kleiner werk te zien. Zijn jeugd, inclusief zijn tienerjaren, bracht hij door in de omgeving van de Bollenvelden. ,,Al die velden waren van elkaar geïsoleerd met afrasteringen en afscheidingen. Ik wandel nog graag over volkstuinen. Die afbakeningen, ritmes en patronen fascineren me nog steeds, ook in mijn werk, waaruit mijn voorliefde voor ijzer spreekt..''

Sculptuur

Bij binnenkomst in de Vishal ziet de bezoeker aan de rechterhand een sculptuur waarin bootjes, huisjes en vliegtuigen figureren. ,,Het is voor het eerst dat ik figuratieve objecten in mijn werk verweef. Mannen kunnen enorm opscheppen over hun eigendom. Dat hebben jongetjes al in zich, die trots. Ik sta erbij stil waar dat vandaan komt, als een soort flashback.''

De organische objecten die Leinenbach maakt, voeren ook weer terug op zijn kindertijd toen hij gefascineerd werd door afbeeldingen in boeken van tijgers en andere wilde dieren. ,,Als jongen kon ik me zó identificeren met zo'n plaatje van een tijger of een ander beest. Het geldt eigenlijk ook voor het werk dat ik tegenwoordig als kunstenaar maak. Ik wil mezelf erin kunnen terugvinden.''

Het zou de ondertitel van 'Jongens' kunnen zijn: 'in ieder van ons schuilt een jongen'.

Expositie 'Jongens' in de Vishal en de Grote of St. Bavokerk met werk van Rem van den Bosch, Bart Drost, Zhixing Jia, Eric de Kuyper, Claus-Pierre Leinenbach, Rob van der Nol, Jack Prins en Tonni van Summeren. Te zien tot 6 november. Openingstijden di t/m za 11-17 en zo 13-17 uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.