Raad boos op weigerachtige oud-wethouders

Bart Boele
Hoofddorp

De gemeenteraad van Haarlemmermeer overweegt een raadsenquête te houden als drie oud-wethouders blijven weigeren aan een onderzoek van de raad mee te werken. Tijdens zo enquête worden ze onder ede verhoord.

De verplaatsing van het honkbalstadion in Hoofddorp en de pogingen wedstrijden van de Major League Baseball (MLB) hierheen te halen is, bleek begin dit jaar, financieel uit de hand gelopen. Het budget werd acht ton overschreden en er werd geld uit andere projecten gebruikt. De gemeenteraad werd daar niet over geïnformeerd.

B en W stelden een onderzoek in waar drie betrokken oud-wethouders, Michel Bezuijen, Jeroen Nobel en Arthur van Dijk, aan meewerkten. De raad houdt nu een eigen onderzoek. Daar willen de drie niet aan meewerken.

Het argument dat ze geen wederhoor hebben gehad en inmiddels politiek al zijn veroordeeld, accepteert de gemeenteraad niet. ,,Ze voelen zich in het vorige onderzoek onvoldoende gehoord. Dit onderzoek van de raad is hun herkansing en die slaan ze af’’, aldus VVD-fractieleider Henk Kuipers.

,,Er is nog geen politiek oordeel geveld’’, stelt CDA-raadslid Arie Noomen. ,,Als de gemeenteraad je dat verzoekt, dien je te komen’’, vindt HAP-fractievoorzitter Johan Rip. ,,Je kon op je vingers natellen dat ze een ontsnapping zouden vinden’’, aldus CDVP’er Anneke van der Helm.

Volgens PvdA’er Chris Vonk, voorzitter van de commissie die het raadsonderzoek laat houden, is de medewerking van de drie niet per se noodzakelijk. ,,Het is voor ons te vroeg om ze onder ede te gaan horen. We hebben nog enkele trucs om ze vrijwillig mee te laten werken.’’

De gemeenteraad wacht het onderzoek af, maar in de verbolgenheid over de weigering van het drietal overweegt de hele gemeenteraad alsnog een raadsenquête te gaan houden als de onderzoeksresultaten tegenvallen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.