Ik wil mijn schoonzoon niet bij ons kerstdiner hebben

Jan Vriend

In ’Vrij Verteld’ praten lezers over twijfels en dilemma’s. Wil je reageren? Of wil je zelf een dilemma kwijt? Mail vrij@hollandmediacominatie.nl.

Magda (56) : ,,Over de scheiding van onze dochter en haar man zou ik een boek kunnen schrijven. Het zou gaan over de avontuurtjes van mijn schoonzoon, zijn leugens daarover en over zijn doortrapte trucjes om mijn dochter steeds weer opnieuw in te palmen. Uiteindelijk barstte de bom en zette ze hem gelukkig de deur uit.

Daarna begon het getouwtrek om het huis en de centen, met als tragisch dieptepunt zijn gesjoemel met loonstrookjes en zwarte klusjes, zodat hij haar minder alimentatie hoeft te betalen. Inmiddels maakt mijn dochter er het beste van, met haar twee zoontjes. Dat gaat best aardig. Mijn man en ik springen bij en vangen de kinderen vaak op als ze uit school komen. Om de week zijn ze een weekend bij hun vader, die ze dan schaamteloos verwent met uitjes naar pretparken en pannenkoekenrestaurants.

Extra verzoek

Met de kerst zijn onze kleinkinderen bij onze dochter. De afspraak is dat ze dan samen bij ons aanschuiven voor het kerstdiner. De jongens hadden zelfs al voor mij besloten dat ik hun lievelingshapje zou koken. Maar nu komen de kinderen met een extra verzoek: ze willen graag dat hun vader óók mee eet. Omdat ze haar kinderen niet wil teleurstellen, heeft mijn dochter al ja gezegd. En haar ex is echt van plan te komen.

Maar eerlijk gezegd heb ik er weinig zin in om hem te ontvangen. En mijn man nog minder. Na alles wat er rond de scheiding is voorgevallen, hebben we onze buik vol van onze ex-schoonzoon. Want achter ieder woord dat hij zegt, hoor ik een leugen. En achter elke blik van hem zie ik een andere scharrel van hem opduiken.

Kerstwens

Onze dochter zegt dat we het verleden moeten vergeten en aan de kerstwens van onze kleinkinderen moeten denken. Vanwege de lieve vrede zouden we dat misschien moeten doen, want die jongetjes gun ik het allerbeste. En ik wil zeker niet dat we ruzies boven hun hoofd uitvechten.

Toch ken ik mezelf goed genoeg om te weten dat ik me niet prettig voel, met die ex aan tafel. Het zal me moeite kosten om aardig tegen hem te doen. Eigenlijk heb ik ook weinig zin om zoete broodjes met hem te bakken. Want ik moet er niet aan denken dat hij de kerst gebruikt als aanloop om bij zijn gezin terug te keren. Daarvoor is er te veel gebeurd.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.