Marilyn Monroe blijft

© Douglas Kirkland

© Milton H. Greene

1 / 2
Amsterdam

Twee legendarische fotografen en één onderwerp: Marilyn Monroe. De Amerikaanse actrice en zangeres werd in de jaren vijftig als sekssymbool een icoon. En nog altijd is ze immens populair. Aanleiding voor Eduard Planting om in zijn galerie aan de Amsterdamse Eerste Bloemdwarstraat een expositie in te richten met unieke foto’s van Milton Greene en Douglas Kirkland.

’Marilyn Monroe: The woman who made love to the camera’, luidt de titel van de expositie die vanaf vandaag tot en met 5 maart te zien is. De galerie presenteert hier een selectie uit de beroemde, intieme serie ’An evening with Marilyn Monroe’ die Douglas Kirkland van haar maakte in 1961.

Kirkland (Toronto, 1934) werkte in de jaren zestig en zeventig als fotojournalist bij Look Magazine en later Life Magazine. Hij stond op de set van meer dan 100 films. Ook geniet hij wereldwijd bekendheid als mode- en portretfotograaf.

Zo stonden Coco Chanel, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Andy Warhol en Angelina Jolie voor zijn camera. De foto’s die hij in 1961 maakte van Monroe zijn legendarisch. De fotograaf was toen 27 jaar en bracht een hele avond door met de superster die een jaar later zou komen te overlijden.

Ook topfotograaf Milton Greene (1922-1985) is vertegenwoordigd in de Eduard Planting Gallery. De in New York geboren fotograaf behoorde jarenlang tot de internationale top van mode en celebrity fotografen. Al op 23-jarige leeftijd stond hij bekend als de ’color photography’s wonder boy’. Zijn foto’s werden gepubliceerd in bladen als Life, Look, Harper’s Bazaar en Vogue.

Greene’s bekendste werk is met Marilyn Monroe. Vanaf 1953 maakte hij meer dan 5000 foto’s van haar. De foto waarin Marilyn Monroe, gekleed in een witte tule rok, de lens inkijkt werd door Time Life verkozen tot één van drie meest populaire foto’s van de twintigste eeuw.

www.eduardplanting.com

Meer nieuws uit frontpage

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.