Te vroeg voor smartwatch

De meeste slimme horloges hebben een vierkant schermpje. Foto AP

Peter Lodewijks

Bellen met je horloge? Dat was voorbehouden aan superhelden in strips en films. Van Dick Tracy in de jaren dertig tot Michael Knight (Knight Rider) vijftig jaar later. Ook in James Bond, Thunderbirds, The Jetsons kwamen allerlei futuristische horloges voorbij. Maar sinds vorig jaar is dit soort horloges vol technische snufjes betaalbaar voor de gewone consument.

Grote partijen als Samsung en Sony kwamen al met hun eerste generatie smartwatches. Ook nieuwe spelers als Pebble en Cookoo profiteerden van de opkomst van het ’slimme’ horloge. Maar de echte doorbraak kwam er nog niet.

In dienst van smartphone

Wat voor nut heeft zo’n smartwatch? Het belangrijkste voordeel: je kunt zien wie je belt en nieuwe berichten lezen zonder je telefoon uit je broekzak of tas te hoeven pakken. Je kunt meteen een inkomend gesprek opnemen of weigeren, of sms’jes of mailtjes lezen.

De nieuwe horloges met touchscreens staan namelijk altijd draadloos in verbinding met je smartphone of tablet. Er zijn tal van situaties waarin het niet handig is steeds je telefoon te moeten pakken om erop te kijken. Een simpele blik op de pols bespaart dan tijd en moeite, of geklungel. Geen halsbrekende toeren meer om tijdens het fietsen een berichtje te lezen…

Reden

Maar alleen sneller kunnen checken wat er op je telefoon gebeurt, is voor veel mensen nog niet voldoende reden om 150 tot 300 euro uit te geven. Want dat kosten ze. Fabrikanten voegen dan ook steeds meer functies toe. Zo is het met Samsungs Gear 2 ook mogelijk om foto’s te maken, net als James Bond. En jawel, met de Gear 2 kan je ook bellen à la Michael Knight.

Dat bellen werkt eigenlijk best redelijk. De ingebouwde microfoon en luidspreker zijn goed genoeg om verstaanbaar te praten. Niet iets voor in het openbaar: anderen kunnen immers meeluisteren. De Gear 2-smartwatch moet draadloos verbonden zijn met een Samsung-telefoon, de Gear 2 werkt jammer genoeg niet met andere mobieltjes.

Slimme horloges kunnen ook sportprestaties meten en je tijdens het sporten advies geven. Zo heeft de Gear 2 bijvoorbeeld al een ingebouwde hartslagmeter en stappenteller. De accuduur is bij dit soort smartwatches met touchscreens niet geweldig: meestal niet meer dan twee dagen. Dat is een pluspunt van concurrent Pebble: die smartwatch houdt het dankzij zijn zwart-wit e-paperschermpje bijna een week vol. Dat schermpje is ook beter leesbaar in de zon.

Minpunt

Minpunt van smartwatches ten opzichte van gewone horloges is het uiterlijk. De meeste hightech modellen met vierkante schermpjes zien er niet écht mooi uit. Er is wel verbetering zichtbaar. Pebble kwam onlangs al met de Steel, een smartwatch met een aardige roestvrijstalen behuizing. En Motorola lanceert binnenkort zijn fraaie Moto 360, de eerste met een rond schermpje. Daardoor lijkt hij meer op een normaal horloge. De Moto 360 zou ook meer in de smaak kunnen vallen bij vrouwen.

Afgemeten software

Een andere reden om nu nog geen smartwatch te kopen, heeft te maken met de software. Google komt met een speciale Android-versie voor horloges: Android Wear. Onder meer Motorola en LG gaan ermee werken. Android Wear moet het makkelijker maken om notificaties van Android-mobieltjes te ontvangen op smartwatches. Ook spraakbediening moet beter worden. Kortom: het wordt makkelijker. Ook moeten er meer apps komen. De eerste smartwatch met Android Wear is de LG’s G Watch, die rond 200 euro moet kosten.

Maar het meest reikhalzend wordt uitgekeken naar Apple’s smartwatch, genaamd iWatch. Volgens Apple-baas Tim Cook ligt de lat voor dit soort nieuwe producten echter zeer hoog. Oftewel: Apple komt alleen met een horloge als het beter is dan de rest. De iWatch zou ook allerlei gezondheidsfuncties krijgen, zoals een hartslagmeter en een speciale app voor het bijhouden van gezondheidszaken. Wanneer de iWatch verschijnt, weet nog niemand.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.