Judo heerst in Gravenzaal

Alle winnaars op het bordes in de Gravenzaal. Foto United Photos/Remco van der Kruis

Monne Reitsma
Haarlem

Verrassend is het niet, maar judovereniging Kenamju is opnieuw de grote prijzenpakker geworden bij de verkiezingen van topsportkampioenen in Haarlem. De helft van de zes beeldjes van Pim Mulier ging dinsdagavond in de Gravenzaal naar de club van Cor van der Geest.

Net als tijdens voorgaande huldigingen konden de betreffende prijzen niet allemaal persoonlijk worden opgehaald. Zo verblijft Dex Elmont - sportman van het jaar - momenteel in Japan, waar hij zaterdag meedoet aan de Grand Slam van Tokio. Ook Maarten Arens - gekozen tot beste coach - is in Japan.

Beeldjes

De trofee die Elmont toekomt, kan op zijn schoorsteenmantel naast de beeldjes die hij won in 2011 en 2013. Elmont (30) verdiende zijn laatste uitverkiezing vooral aan de Europese titel (zijn eerste) die hij in april in Montpellier binnensleepte. Ook stond hij dit jaar op de eerste plaats van de wereldranglijst. Toch was het niet alleen hosanna voor de student medicijnen. Zo werd hij in augustus als favoriet voor de wereldtitel in het Russische Tsjeljabinsk snel uitgeschakeld.

Kenamju-clubgenote Birgit Ente - gekozen tot sportvrouw van Haarlem - kon na haar schouderblessure 2014 nog enige glans geven door haar vijfde nationale kampioenschap en haar zege tijdens de wereldbekerwedstrijd in Tallinn.

Sportploeg

De softbalsters van Oolders Omaco Sparks Haarlem werden in het stadhuis naar voren geroepen als sportploeg van het jaar. Niet verwonderlijk voor een team dat alles won wat er viel te winnen. Zo werd de formatie van de vertrekkende coach Juni Francisca ongeslagen hoofdklassekampioen en werd de Europa Cup 2 naar Haarlem gehaald.

Tot grootste talenten werden Koen Halderman en Tessa Dijksman uitgeroepen. Honkballer Halderman, sinds 2011 deel uitmakend van de Baseball Academy, werd in juli Europees kampioen (-16). Hij werd dat toernooi verkozen tot Meest Waardevolle Speler. De 17-jarige wielrenster Dijksman viel op door verschillende internationale prestaties. Ze maakt deel uit van de selectie van het RTC Amsterdam.

Jacques Beljaards, Hans de Nieuwe en Herman Muller werden geëerd voor hun verdiensten als vrijwilliger.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen