Station Hoofddorp lange tijd afgesloten na verdachte situatie [video]

© Foto Eric van Lieshout
© Mirthe Docter
© Mirthe Docter
© Mirthe Docter
© Mirthe Docter
© Foto Eric van Lieshout
© Foto Eric van Lieshout
© Foto Eric van Lieshout
1/29
Hoofddorp

Station Hoofddorp is dinsdagochtend rond half twaalf ontruimd en vervolgens een aantal uur afgesloten geweest. De internationale trein vanuit Brussel werd uit voorzorg stilgezet, nadat er iets verdachts in de trein was aangetroffen. Die melding bleek uiteindelijk loos te zijn.

Een arrestatieteam sloeg de ramen in van de trein, omdat de deuren niet open mochten. Passagiers moesten allemaal de trein verlaten. Zij werden opgevangen in een hotel. Later werden ze met een bus naar hun bestemming vervoerd. De trein reed uiteindelijk door zonder kapotte ramen en zonder passagiers.

De actie had niets te maken met een mogelijke dreiging in verband met de aanslagen in Brussel, aldus de woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Het station werd afgesloten totdat het politieonderzoek was afgerond. Hulpdiensten kwamen massaal naar het station. Naast ambulances, politie en brandweer kwamen ook de marechaussee en een SWAT-team ter plaatse.

Een helikopter cirkelde rond. Het gebied rondom het station werd afgezet. Er zou op een gebouw bij het station zelfs een scherpschutter liggen. Medewerkers van naastgelegen panden kregen te horen dat zij een plek aan de stationskant bij het raam moeten mijden.

Pakketbezorgers

Twee pakketbezorgers werden door de politie geboeid meegenomen vanaf het station. Zij hadden aanwijzingen niet gevolgd om achter het rood-witte lint te blijven. Bij controle in hun busje werd niets aangetroffen.

Het pand van uitgever Sanoma werd eveneens ontruimd nadat er een verdacht pakketje in de parkeergarage werd aangetroffen. Honderden medewerkers stonden buiten. Ook hier was sprake van loos alarm.

Rond half drie werd het station weer vrijgegeven. De treinen van en naar Hoofddorp gaan naar verwachting rond half vijf weer rijden.

Foto's: Eric van Lieshout, Mirthe Docter

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit Haarlemmermeer

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.