in atelier i-did

Sara Luijters

De ’sociale onderneming’ i-did, een bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid biedt om met behoud van hun uitkering, nuttig werk te doen in een naaiatelier, ging dit jaar een bijzondere samenwerking aan met Ikea. Het i-did-team ontwierp onder leiding van oprichtster Mireille Geijsen en designer Daisy van Groningen drie compleet nieuwe limited edition-textiellijnen, gemaakt van grote partijen textielrestanten van het woonwarenhuis. Een voorbeeld is de Kryddad-collectie, gemaakt door plattelandsvrouwen uit India, die zo geld verdienen voor hun gezin en hun kinderen kans krijgen op onderwijs.

Bij Ikea staan duurzaamheid, mensenrechten en sociaal ondernemerschap hoog in het vaandel. Het bedrijf wil op deze manier een positieve voetafdruk op de planeet achterlaten. „Niet alleen in kleine gebaren, maar overal, van het arbeidsproces tot het verpakkingsmateriaal”, zegt Lisen Wirén, Country Sustainability Manager bij Ikea Nederland. Zij werkte nauw samen met i-did. „Goede voorbeelden hiervan zijn de Ikea Foundation en het Next Generation Programma, die tot doel hebben de sociale situatie van gemeenschappen in een achterstandspositie, zoals plattelandsvrouwen in India, te versterken en op die manier een blijvende en positieve verandering in de samenleving teweeg te brengen. De tijdelijke collecties die uit deze samenwerkingen ontstaan, zijn dit jaar voor het eerst in Nederland verkrijgbaar.”

I-did is ook onderdeel van dit programma. Het bedrijf ontwerpt een Nederlandse collectie die ook alleen in ons land verkrijgbaar zal zijn. „Dat maakt de samenwerking met i-did ook zo speciaal”, vindt Wíren. „De collectie is honderd procent lokaal geproduceerd. Het verschepen van spullen is zo niet nodig.”

„Bij Ikea nemen we onze verantwoordelijkheid voor wat we produceren en verkopen”, zegt Wirén. „De designers zijn voortdurend bezig met hoe we restproducten en afval kunnen hergebruiken in nieuw design. Dat doen we onder meer door steeds meer gerecyclede materialen te gebruiken, door de grondstoffencirkel zoveel mogelijk te sluiten en door op nieuwe manieren te ontwerpen en innoveren in onze productieketen. We zijn bezig met hoe artikelen geproduceerd worden, maken afspraken over kinderarbeid, eerlijk loon en mensenrechten en werken samen met sociale ondernemers van Afrika tot Zuid-Amerika.”

Respect voor mens en milieu

De samenwerking met een wereldberoemd merk als Ikea was voor Mireille Geijsen een droom die uitkwam. „De filosofie van Ikea sluit perfect aan bij waar we bij i-did voor staan”, zegt ze. „We geloven in een sociale en circulaire samenleving. Net als Ikea, dat het milieu centraal stelt en de waarde inziet van het hergebruik van materialen, en bovendien mensen die het wat moeilijker hebben een kans biedt.”

Bij i-did staan respect voor mens en milieu voorop. „Ik ben het bedrijf in 2009 gestart omdat ik het oneerlijk vond dat bepaalde mensen in onze samenleving niet mee mochten doen aan het arbeidsproces, terwijl ze vaak van grote waarde kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor restmaterialen, die een tweede kans verdienen, een nieuw leven. Op die manier creëren we een samenleving waar niets of niemand wordt buitengesloten en waar afval als waardevolle grondstof wordt gezien. Op het atelier van i-did zijn de medewerkers apetrots dat ze voor een bekend merk als Ikea werken, Ze zijn ook de doelgroep, mensen met een klein budget die hun huis mooi willen inrichten.”

Textiellijn

Voor de Åtterstella-collectie, die vanaf 1 november te koop is, ontwierp i-did een textiellijn voor de eettafel en de keuken: servetten, servetringen, tafellopers, schorten en placemats in verschillende, typische Ikea-kleurencombinaties. „We hebben uit een enorme berg stoffen zeven verschillende kleurthema’s gedestilleerd, van blauw-wit tot bontgekleurd en van klassiek en modern tot funky”, legt designer Daisy van Groningen uit. „Op het atelier was het de afgelopen maanden één grote kleurexplosie. Iedereen werd er vrolijk van. Kratten puilden uit van de bonte stoffen, de naaimachines snorden...Van sommige stoffen hadden we veel, van andere minder, wat elk item uniek maakt.”

„Deze collectie is een goed voorbeeld van hoe je producten een tweede leven kunt geven, met een nieuwe functie en in een andere vorm”, besluit Wíren. „Het is weer een stap dichter bij een circulaire, duurzame economie.”

www.i-did.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.