Heemstede kijkt naar ligplaatsen

Sjaak Smakman
heemstede

Heemstede gaat bekijken of en hoe de ruim driehonderd ligplaatsen voor grotere en kleinere boten worden gebruikt en of het aantal ligplaatsen kan worden uitgebreid. Er staan namelijk nog bijna tachtig mensen op de wachtlijst voor een plekje.

Veel ligplaatsen blijken in de praktijk nauwelijks te worden gebruikt, heeft de gemeente na het eerste vaarseizoen na de invoering van het ligplaatsenbeleid geconstateerd. Op de vraag hoe dat komt wil het college via een enquête meer duidelijkheid krijgen.

En aangezien er veel mensen op de wachtlijst staan, wil het college ook bekijken of er eisen kunnen worden gesteld aan het daadwerkelijke gebruik van een ligplaats. Verder wil het college kijken of er nog ligplaatsen bij kunnen komen.

Tarieven

Vorig jaar voerde de gemeente een ligplaatsenbeleid in en nu is het tijd om te kijken hoe dat werkt. Via een enquête onder alle vergunninghouders en de mensen op de wachtlijst wil de gemeente zicht krijgen op de tevredenheid over het toewijzingsbeleid en de kwaliteit van de ligplaatsen. Ook gaat het college nog eens kijken naar de tarieven.

Een vergunning kost eenmalig zestig euro en daarna moet jaarlijks afhankelijk van de grootte van de boot ruim honderd tot bijna vierhonderd euro per jaar worden betaald. Dat levert de gemeente per saldo enkele tienduizenden euro’s per jaar op.

Steiger

Voor de ligplaatsen aan de Tooropkade is op verzoek van de iets verderop gevestigde Koninklijke roei- en zeilvereniging een veiligheidsonderzoek uitgevoerd. Hoewel de veiligheid voor de roeiers is gewaarborgd, heeft het college besloten dat er maximaal drie boten van tussen de tien en vijftien meter aan de Tooropkade mogen liggen, waarbij die dan overigens wel zo ver mogelijk van het clubhuis af moeten komen richting de Bronsteevaart.

Verder mogen er op de eerste vijftig meter vanaf het einde van de steiger van de vereniging geen boten liggen. Overigens heeft de gemeente geen aanvragen liggen voor deze grotere boten.

De evaluatie moet de komende maanden worden uitgevoerd, zodat eventuele aanpassingen nog voor het nieuwe vaarseizoen kunnen worden doorgevoerd

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.