’Zes ton verlies op verkoop pand Oudeweg’

Henk Geist
Haarlem

Op de verkoop van een bedrijfspand aan de Oudeweg zou de gemeente Haarlem een verlies maken van zeshonderdduizend euro. Dat stelt althans VVD’er Wybren van Haga, die over de voorgenomen verkoop vragen heeft gesteld.

Het gaat om het pand Oudeweg 30, dat in 2004 voor een bedrag van 1,8 miljoen euro door de gemeente werd aangekocht.

Die aankoop werd ingegeven door het gemeentelijke streven om langs de Oudeweg grootschalige kantoorbebouwing mogelijk te maken, aangezien de Oudeweg werd gepromoveerd tot de nieuwe invalsweg van de stad.

Maar, zo moet de gemeente nu vaststellen, er is nauwelijks nog vraag naar dergelijke kantoorlocaties. Daarmee is de herontwikkeling van het pand Oudeweg 30 ook niet meer aan de orde. Het is de afgelopen jaren verhuurd geweest aan diverse huurders.

Leeg

Door faillissement van een van de huurders staat het nu ook gedeeltelijk leeg. Volgens de gemeente ontbreken belangrijke redenen om het nog langer in bezit te houden en worden de kosten ook niet meer gedekt door de huuropbrengsten.

Er is ook sprake van achterstallig onderhoud. Door verkoop bespaart de gemeente naar schatting 250.000 euro op onderhoud aan onder meer het dak. De gemeente is overigens van plan de komende tijd een flink deel van haar vastgoed af te stoten.

Na bemiddeling door een makelaar is nu een koper gevonden. De gemeente wil een voorlopige verkoopovereenkomst sluiten met Suwerink Vastgoed BV.

Hoger

Dat bedrijf, een groothandel in auto-onderdelen, wil het hele pand inclusief de grond verwerven en ook de huurcontracten van de nog aanwezige huurders respecteren. Het bedrijf is nu nog gevestigd aan de Amsterdamsevaart, maar ziet aan de Oudeweg mogelijkheden om verder te groeien.

De verkoopprijs is vastgesteld op 1,2 miljoen euro, dat is volgens de gemeente 80.000 euro hoger dan de getaxeerde waarde.

VVD’er Van Haga heeft echter zo zijn twijfels bij de verkoop. Hij heeft uit het Kadaster opgediept dat het pand ruim tien jaar geleden voor 1,8 miljoen werd aangekocht door de gemeente en dat de gemeente dus een verlies maakt van zes ton.

Inzage

Hij wil inzage in het taxatierapport dat is opgesteld. Bovendien is de WOZ-waarde van het pand vastgesteld op ruim 2,2 miljoen euro, dus doet de gemeente volgens Van Haga het pand voor een miljoen euro onder de WOZ-waarde van de hand.

Hij wil ook weten of er een openbare verkoop of aanbesteding heeft plaats gevonden. En, zo vraagt hij zich af, er wordt nu 6006 vierkante meter verkocht, maar de gemeente kocht destijds 6015 vierkante meter.

Waar is die negen vierkante meter gebleven, wil Van Haga weten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.