Bouwen bij Schiphol onder loep

Impressie van Rijsenhout (middenonder) en Schiphol (middenboven)© Illustratie CycloMedia

Adrie van der Wel
Den Haag

De weigering van het Rijk mee te werken aan een bouwplan in Rijsenhout is voor de Raad van State aanleiding het rijksbeleid kritisch te gaan bekijken. De gemeente Haarlemmermeer en projectontwikkelaar Beagle Vastgoed gingen vrijdag bij de Raad in hoger beroep. Ze vinden het onterecht dat het ministerie van Infrastructuur geen verklaring van geen bezwaar wil verlenen voor de bouw van twee woningen aan het Piet Lanserhof.

De wet verbiedt in principe de bouw van woningen en kantoren in enkele aangewezen gebieden rond Schiphol. Volgens het Rijk is dat gedaan om de veiligheid en de leefbaarheid te beschermen. Maar omdat daardoor gemeenten op slot kwamen te zitten, heeft het Rijk een concessie gedaan. Zolang veiligheid en lawaai op een aanvaardbaar niveau liggen, kan er in die gebieden beperkt worden gebouwd.

De grens werd gelegd bij 25 woningen. Het bouwplan van Beagle Vastgoed voor 27 woningen kreeg aanvankelijk geen goedkeuring van het ministerie, omdat er meer gebouwd zou worden dan de 25. Later gaf het ministerie alsnog een verklaring van geen bezwaar voor 25 woningen. De strijd met het ministerie gaat nu alleen nog over de resterende twee woningen. Die zijn in principe al verkocht.

De gemeente voert aan dat het ministerie strenger beleid is gaan voeren. Daardoor werd het bouwproject in Rijsenhout veel kritischer bekeken dan voorheen. Beagle vindt vooral dat er geen goede reden is om de twee extra woningen te verbieden, omdat het lawaai daar niet hoger zal zijn dan bij de andere 25. In alle gevallen ligt het lawaai op een aanvaardbaar niveau.

Beide partijen wijzen ook op inconsequent gedrag van het ministerie. Voor het woonproject Centurion, ook in Rijsenhout, heeft het ministerie wel goedkeuring gegeven. Daar gaat het om 29 woningen.

Het ministerie zegt dat bij het Centurionproject sprake is van bijzondere omstandigheden. Het gaat daar om een verpauperd gebied en verloedering moet worden bestreden. Verder vindt het ministerie niet dat het beleid strenger is geworden. Er is hooguit meer vastgehouden aan de regels.

Intussen heeft het ministerie de soepele beleidsregels omgezet in wetgeving. Die is volgens het ministerie niet strenger maar duidelijker. Maar het is de vraag of dat zo is. De rechters hadden grote moeite om de regels van het oude en het nieuwe beleid exact te begrijpen. De kans bestaat dat het beleid weer moet worden aangepast als de Raad daar gebreken in vindt.

De Raad doet binnen zes weken uitspraak.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.