DE WOONWENS

Impressie van het bedachte totaalconcept voor woonkamer en keuken. (Ontwerp: FeckenVanGestel)

Impressie van het bedachte totaalconcept voor woonkamer en keuken. (Ontwerp: FeckenVanGestel)

Impressie van het bedachte totaalconcept voor woonkamer en keuken. (Ontwerp: FeckenVanGestel)

Een selectie van voorgestelde meubelsl. (Foto: PR)

Een selectie van voorgestelde meubelsl. (Foto: PR)

Een selectie van voorgestelde meubelsl. (Foto: PR)

Een selectie van voorgestelde meubelsl. (Foto: PR)

Plattegrond van het ontwerp van Gaby en Peter Fecken.

Struikelblok keuken. (Foto: Studio Kastermans)

De huidige woonkamer met in het midden de openhaard. (Foto: Studio Kastermans)

1 / 11
Mirjam van Twisk

Een potje met was maakte het woonprobleem van Pieter en Lydia Modderman uit Huizen urgent. Het potje werd door Lydia op het gas gezet om het zacht te maken voor gebruik. Ze liep er even bij weg en…vergat het. Gevolg: keukenbrandje. Gelukkig bleef de schade beperkt - alleen de frontjes van de keukenkastjes boven het fornuis kwamen niet ongeschonden uit de strijd - maar het zorgde wel voor het besef dat het hoofdpijndossier keukenrenovatie, nu echt moest worden aangepakt.

Toch bleef het daar vervolgens bij, want talloze bezoekjes aan keukenfirma’s leverden geen ontwerp op dat de Moddermannen met enthousiasme omarmden. Probleem bij die keuken is de beperkte werkruimte in combinatie met enkele ruimte verslindende obstakels, zoals een muur die in beslag wordt genomen door een verwarmingsradiator en een kolom waarin een afvoer en leidingen zijn weggewerkt.

Een dan is er ook nog de open haard, die schuin geplaats tegen een muurtje een beetje vreemd de kamer in komt. Moet ie weg of wordt ’ie vervangen door een gasgestookt exemplaar? Dat muurtje veroorzaakt een loze, nogal donkere nis. Én dan is er de eetkamertafel, eigenlijk te klein voor de ruimte. Oh ja, en dan behoeven de verlichting en de akoestiek verbetering. Het liefst zou het stel alles in een keer willen aanpakken, maar waar begin je?

Is er dan helemaal niets goed in het huis van de Moddermannen? Je zou het bijna denken, maar het tegenovergestelde is waar. Het rijtjeshuis dat de familie bewoont - de kinderen zijn de deur uit - heeft een heerlijk ruime woonkamer annex open keuken, waarin het licht van twee kanten overvloedig binnenstroomt. In de kamer een mooi gemêleerd grijs strak bankstel en een leren fauteuil. Op de grond een parketvloer van eikenhout.

De basis deugt, maar waar de Huizers mee worstelen is het creëren van een modern ogende eenheid. Lydia: ,,We komen er gewoon niet uit. Iedere keer pakken we het op. Dan staan we er mee op en gaan er mee naar bed, maar een oplossing vinden we niet. We zien dingen die we leuk vinden, stoelen voor de eetkamertafel bijvoorbeeld. Maar willen die niet aanschaffen zonder te weten welke tafel we daarbij zetten. En hoe verhoudt die eethoek zich dan weer tot de overige plannen. Uiteindelijk laten we het dan maar weer een poosje rusten.’’ En inmiddels verstrijken de jaren zonder dat er iets gebeurt.

Alle hoop is gevestigd op Gaby en Peter Fecken, die mogelijkheden zien, maar wel onderkennen dat het budget van 30.000 tot 35.000 euro een uitdaging gaat zijn.

DE OPLOSSING

Eén geheel met contrast

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: alles in één keer aanpakken binnen het gestelde budget, dat gaat niet. Dus hebben Gaby en Peter Fecken keuzes gemaakt. Prioriteit kreeg de keuken. En de gasgestookte openhaard? Die sneuvelde.

De Feckens zijn er inmiddels wel achter waarom de familie Modderman zo heeft zitten puzzelen. Vooral de keuken vormde een behoorlijke uitdaging. Het ene na het andere schetsje verdween in de prullemand. Al dat tekenwerk resulteerde in drie opties, waarvan twee nogal wat ’mitsen’ en ’maren’ kennen en daarom niet zijn uitgewerkt in de presentatie. Met de derde en meest gewaagde optie gingen de interieurontwerpers aan de slag.

In dit ontwerp verdwijnt de radiator uit de keuken en wordt vervangen door plintverwarming, zonodig in combinatie met een platte designradiator tegen de wand direct naast de deur. Daardoor ontstaat ruimte voor een keukenopstelling over drie zijden.

Aan de twee kopse kanten van het u-vormige witte werkblad zien de Feckens hoge kasten. Aan de ene kant, precies vóór de koker waar de leidingen doorheen lopen, is dat een open ondiep exemplaar. Aan de overzijde twee kasten met daarin bergruimte en de ijskast, de vriezer en een combi-oven op ooghoogte.

De bovenkastjes zijn in het ontwerp verdwenen. De greeploze onderkasten hebben een lichte beigegrijze kleur die spannend contrasteert bij de bijna zwarte hoge kasten. ,,Zo ontstaat als het ware een mooi kader voor de lichte keuken. De lichtinval blijft behouden, maar vanuit de kamer is de keuken door die hoge kasten deels aan het zicht onttrokken.’’

Warmte

,,In de kamer houd je met deze oplossing optimaal plek voor de grote eettafel die we voor jullie hebben gevonden. Een tafel met een lichtgrijs metalen onderstel - om te veel hout te voorkomen - en een blad van glas. Dat houdt het luchtig. Die tafel is toevallig van hetzelfde merk als de stoelen die jullie zo mooi vinden. En die stoelen blijken verkrijgbaar in een frisse blauwgroene kleur, die ook geweldig combineert met de grijze banken. Die blauwgroene kleur komt terug in de gordijnen en kussens en zorgt voor warmte in het ontwerp.’’

Een halfhoogpolig grijswit vloerkleed met daarop een setje van drie frêle tafeltjes en lampen in bijpassende stijl completteren de zithoek.

In het ontwerp sneuvelt de openhaard. ,,Het model dat jullie voorkeur heeft, is zo duur dat het onmogelijk in te passen is binnen het budget.’’ Ook het haakse wandje waartegen die haard is geplaatst ontbreekt. ,,Daarmee verdwijnt de donkere nis erachter en krijgt de kamer meer lengte. Die lengte wordt versterkt door een witte lage zwevende kast die we langs de hele muur willen laten dooropen. Deze kast wordt achter de zithoek onderbroken door een hoge donkere kast, vervaardigd uit hetzelfde materiaal en passend bij de hoge kasten uit de keuken. Zo krijg je ook daar weer die sprekende constasten en worden woonkamer en keuken een geheel.’’

Lydia en Pieter Modderman vallen even stil na de presentatie. Het is duidelijk dat ze het ontwerp even op zich moeten laten inwerken. Er zitten elementen in die hen meteen aanspreken, ook over de oorgestelde materiaalkeuze en stoffering zijn ze enthousiast. En nee, ze vinden het geen ramp dat de haard het loodje heeft gelegd. ,,Er zijn nou eenmaal grenzen.’’

Maar er zijn ook aarzelingen. Die donkere hoge kasten in de keuken, bijvoorbeeld. ’Zijn die niet erg dominant?’ Ze gaan naar huis met een hoofd vol inspiratie. ,,Neem de tijd om de voorgestelde aanpak goed te laten bezinken, dan praten we over een paar weken verder’’, zo krijgen ze mee.

Weg met de bovenkastjes

Een coulante keuken? Makelaar Johan Honderd van het Hilversumse makelaarskantoor De Jong, Strankinga Ronk weet precies waar kopers op dit moment warm voor lopen. ,,Zo’n keuken is strak, licht van kleur en heeft inbouwapparatuur en een werkblad van natuursteen.’’

,,Een keuken met bovenkasten is minder populair. Tegenwoordig is het motto: hoe luchtiger, hoe beter. In je keuken heb je alleen nog kastruimte voor spullen die je dagelijks gebruikt. Al het overige berg je elders op. In die ’hang naar het luchtige’ scoren ook een vitrinekastje of een keukenkastje met een glazen deur goed. Zorg verder voor eenheid in de fronten van de kastjes en houdt de grepen zo strak mogelijk.’’

De stille wens van Pieter Modderman, een gashaard, ziet Honderd als ’toegevoegde waarde’. ,,Voorwaarde is wel dat zo’n haard goed betrokken is bij de zithoek. Hij moet er onderdeel van uitmaken. Een openhaard wordt vaak erg warm en ontregelt de verwarming in de rest van het huis. Een gashaard vergt geen permanent toezicht, zet je in één handbeweging uit, is minder heet en toch gezellig.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.