Haarlemse Ilse van Vliet-Suidgeest in tv-show tegen kanker

De ongeneeslijk zieke Ilse van Vliet-Suidgeest (l) met haar zus Lisette Groen-Suidgeest.© foto united photos/toussaint kluiters

Wilma Vermunt
Haarlem

De Haarlemse Ilse Van Vliet-Suidgeest staat de komende dagen volop in de aandacht van de media. Tegen wil en dank, want de omstandigheden van Ilse, haar man Daniel en hun dochtertjes Nikkie van vier en Maud van ruim een jaar zijn meer dan verdrietig.

Haar verhaal is indrukwekkend. In juli 2015 wordt bij de dan 31- jarige Ilse de diagnose uitgezaaide borstkanker gesteld. ,,Ik was op dat moment 28 weken zwanger van ons tweede kindje en onze wereld stortte in. Ik voelde dat het fout zat in mijn hele lichaam. Dat bleek inderdaad het geval en tot overmaat van ramp bleek de kanker ongeneeslijk. Ik kreeg direct een eerste chemobehandeling. Ruim een week later kwam daar een een dubbele longembolie overheen, waardoor de situatie levensbedreigend werd voor zowel de baby als mijzelf. Uiteindelijk besloten de artsen met 31 weken Maud via een keizersnede geboren te laten worden.”

Operatie

Na de risicovolle operatie wordt Ilse behandeld met chemokuren, bestralingen en hormoonbehandelingen. ,,Het is een tijdje stabiel geweest, maar nu zitten er ook uitzaaiingen in mijn lever. En dan weet je dat het echt niet goed is. Eind van de maand hoor ik of de behandeling hiervan aangeslagen is. Zo niet, dan krijg ik opnieuw een chemokuur. De kwaliteit van leven wordt daar niet beter van, dan gaan we een heel ander pad op.”

Live tv-show

Volgende week woensdag wordt om 21.20 uur vanuit Alkmaar de live tv-show Marathon tegen kanker uitgezonden door AVROTROS. Een grootse, nationale actie van het KWF, waarbij bekende en onbekende Nederlanders in actie komen voor een dierbare en tegen kanker. ,,Ik ben benaderd door de organisatie om mijn verhaal te vertellen en het laatste stukje mee te zwemmen”, aldus Ilse. Ondertussen staan ook landelijke kranten en tijdschriften bij haar op de stoep. ,, Ik wil graag mijn verhaal vertellen, al is het steeds wel emotioneel. Ik ben zo blij met de lieve mensen om ons heen. Al die fantastische familie en vrienden helpen ons waar ze kunnen. Je bent voortdurend bezig om zaken te regelen, het gezin moet draaiend blijven en financieel wordt het er niet beter op. En daarnaast maak ik me ook zorgen over de toekomst.”

Oud-teamgenoten

Ongeveer drie weken geleden hoort Ilse van haar zus Lisette dat haar oud-teamgenoten van OG en Akrides drie triatlonteams hebben samengesteld, om op 17 mei voor haar in actie te komen. ,,Fantastisch natuurlijk. Al die coaches en lieve basketbalmeiden waar ik met Lisette jarenlang mee gespeeld heb; zo zijn we samen opnieuw een team. Dat tilt me op. Ik merk dat er vanuit het negatieve iets positiefs voort komt. Er komt veel op me af en dat kost energie, maar het levert ook energie op. We hebben inmiddels al meer dan 3.000 euro opgehaald; het doel is nu bijgesteld naar 5.000 euro. Er is heel veel geld nodig, niet alleen voor onderzoek, maar ook voor de zorg op zich. Daar moet nog een hoop verbeterd worden. Ik was echt blij verrast door deze actie. Samen ben je sterker en kun je het verschil maken. Vanuit de sport heb ik geleerd de schouders eronder te zetten. Sport, zeker een teamsport, werkt ook als een bindmiddel en als hele belangrijke uitlaatklep.”

Doneren kan via: acties.kwf.nl/debasketballersvanilse

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.