Heel Holland aan de taart

HHB-jurylid Janny van der Heijden. Foto DPD

Kandidaat Rutger aan de slag in Heel Holland Bakt. Foto DPD

1 / 3
Peter Lodewijks

Het is een rage: thuisbakkers maken niet zomaar een cake, maar trekken suiker, schilderen met chocolade en creëren fondantfantasieën. „Iedereen wil bakken”, constateert de meesterpatissier.

Een traktatie maken voor een feestje, dat was vroeger een fluitje van een cent. Kant-en-klare taartbodem uit het plastic ratsen, een blik Jonker Fris vlaaivulling eroverheen, nog een dot slagroom en wat kaarsjes: hieperdepiep! Maar: die tijd is wel voorbij. Een beetje thuisbakker steekt tegenwoordig uren in het tempereren van chocolade en het perfectioneren van de crème patissière, met bijna professionele creaties als resultaat.

Wie een beetje oplette, kon de populariteit van het thuisbakken de afgelopen jaren zien toenemen. Snoepketen Jamin voert een compleet assortiment aan ingrediënten en versierselen voor cupcakes en popcakes. In de supermarkt dijt het areaal aan mixen voor brownies, taarten, cakes en koekjes gestaag uit en in de boekhandel staan hele planken vol met fantastisch gefotografeerde boeken over het bakken en decoreren van taarten. Op internet geven duizenden thuisbakkers elkaar tips op populaire fora. Op tv geeft de kundige bakker Rudolph van Veen onvermoeibaar bakles en dan zijn er natuurlijk de kijksuccessen van ’The Great British Bake Off’ en de Nederlandse variant ’Heel Holland Bakt’.

De Oisterwijkse meesterpatissier Robèrt van Beckhoven was bij zijn klanten en collega’s al vermaard om zijn vakkennis. Als jurylid van ’Heel Holland Bakt’ is hij sinds deze zomer een nationale beroemdheid. Hij geeft zijn kennis graag door. Geïnteresseerde thuisbakkers kunnen in zijn culinaire studio in Oisterwijk cursussen en workshops op verschillende niveaus volgen, met bijvoorbeeld thema’s als ’brood’, ’kerst’ en ’ijs’. Die waren al populair, maar nu zijn er zelfs wachtlijsten. „Iedereen wil bakken”, constateert Van Beckhoven. Hij heeft het er enorm druk mee, want hij geeft alle workshops zelf. Hij is aangenaam verbaasd door het niveau dat amateurbakkers kunnen bereiken. En het wordt alleen maar beter, voorspelt hij. De kijkers van Heel Holland Bakt editie 2014 kunnen creatieve hoogstandjes tegemoet zien. „We hebben nu alweer 250 aanmeldingen binnen.”

Bakken en decoreren

Je kunt met bakken heel veel kanten op, van brood tot chocoladekunstwerken. Sommige bakkers vinden het bakproces zelf leuk, met al het kneden, mengen en kloppen dat erbij hoort. Anderen leven zich uit in het decoreren van hun werk, een bezigheid die zo hoogtechnisch kan worden dat het eerder onder handvaardigheid dan koken valt. Tot de laatste soort behoren Anna van Grunsven (29) en Naomi Winters-Knoppers (27). Ze geven decoratieworkshops en zijn de auteurs van ’Ik hou van taart’, een boek met inspirerende voorbeelden van haute couture-taarten, cupcakes en popcakes. De dames noemen zichzelf ’taartdecorateur’ of, in een lollige bui, ’taartdoos’. Ze houden ervan grenzen te verleggen op decoratiegebied. „We vinden het leuk om taarten te maken die nu eens niet met fondant zijn afgewerkt”, zegt Anna. „Je kunt een taart bijvoorbeeld ook met chocolade afstrijken en met cacaoboter beschilderen.”

De recepten van hun taarten lezen deels als technische handleidingen. Stap in de wereld die taartdecoratie heet: je moet het wel even weten, wat ’gum paste’ is (een soort fondant dat snel uithardt), een frosty sheet (daarop kun je eetbare tekeningen en logo’s printen) of crisco (plantaardig vet waarmee je fondant soepeler maakt). „Je leert het snel hoor, als je eenmaal bezig bent met taarten decoreren”, verzekeren Anna en Naomi, terwijl ze als een geoliede twee-eenheid cupcakes decoreren met blauw en wit fondant, bijpassende bloemetjes en botercrème met champagnesmaak. „We merken dat mensen het echt leuk vinden. Ze komen graag terug voor een workshop met nog meer verdieping.”

www.taartentrends.nl; www.bijrobert.nl; www.deleukstetaarten.nl; www.annataart.nl; www.ikhouvantaart.nl; www.ricake.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.