Lysander de R. niet meer verdacht van brandstichting auto Schneiders [update]

2015: Toenmalig burgemeester Schneiders kijkt naar zijn uitgebrande auto.© Archief

HAARLEM

Het openbaar ministerie beschouwt Lysander de R. niet meer als verdachte in de brandstichting van de auto van toenmalig Haarlems burgemeester Bernt Schneiders.

Er is onvoldoende bewijs tegen de president van de Haarlemse Angels. Dat bleek dinsdagochtend tijdens de rechtszitting over deze zaak.

Burgemeester Bernt Schneiders zegt in een reactie: ,,Van het openbaar ministerie begreep ik dat er veel aanwijzingen waren van betrokkenheid bij deze brandstichting. Maar het leveren van sluitend bewijs ik kennelijk niet gelukt. Dat is jammer voor politie en justitie die hier veel tijd en energie in hebben gestoken. Daar ben ik hen dankbaar voor.''

Blij

Advocaat Remco Kint is blij dat zijn client Lysander de R. niet meer verdacht wordt van de brandstichting van de auto van burgemeester Schneiders, in juni 2015. Hij had bij een eerdere zitting al benadrukt dat de betrokkenheid van De R. bij de autobrand was gebaseerd op een samenraapsel van geruchten en verzinsels.

Ook zijn betrokkenheid bij andere branden, zoals gericht tegen concurrerende motorclub Rogues, zou niet te bewijzen zijn, zei Kint dinsdag.

Kint vindt dat het OM zich in de zaak tegen De R. inmiddels bezondigt aan ,,grote stappen, gauw thuis-bewijsvoering". Hij benadrukte dat verschillende onderzoeken al maanden lopen, zonder dat hard, belastend materiaal boven tafel komt. ,,Er was niks en er is niks bijgekomen", aldus de raadsman.

Veel te lang

Lysander de R. zei dinsdag in de rechtbank: ,,Ik word maar van alles verdacht. Hoor nu dat het onderzoek naar de brand van Schneiders niet verder komt. In de andere zaken volgens mij ook niet. Geen aangiftes, geen getuigen maar ik zit nog vast. Het duurt me allemaal veel te lang.''

De rechtbank boog zich over een verzoek van advocaat Kint om zijn client voorlopig vrij te laten. Of om de mogelijkheid van elektronisch toezicht met een enkelband te onderzoeken.

De rechtbank besloot echter dat Lysander de R. in verband met de andere verdenkingen wel vast moet blijven.

De R. (35) wordt samen met acht clubleden en zijn vriendin vervolgd voor een waslijst aan criminele activiteiten, waaronder wapenbezit, afpersing, bedreiging en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Hij werd eind januari aangehouden in zijn cel bij een gecoördineerde actie tegen de motorclub, waarbij het volledige Haarlemse chapter werd opgerold. Deze week bespreekt het OM verspreid over drie dagen de tussenstand in de verschillende onderzoeken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.