Schiphol: landingsplek voor wereldleiders en helden [video]

Roel van Leeuwen
Schiphol

Schiphol is niet alleen het begin- en eindpunt van veel vakanties en zakenreizen, het is ook de plek waar staatshoofden, sporters en andere bekende personen worden binnengehaald en uitgeluid. De meest opmerkelijke bezoeken op een rij.

Winston Churchill

Winston Churchill wordt door velen als dé held van de Tweede Wereldoorlog gezien als hij op 8 mei 1946 op Schiphol landt. De oud-premier krijgt dan ook een heldenontvangst. Hij wordt door honderdduizenden belangstellenden toegejuicht op de route naar Amsterdam. En op de Dam staan 30.000 enthousiaste landgenoten.

Ook maakt hij samen met koningin Wilhelmina een boottocht op een salonboot door de havens en grachten van de hoofdstad, gevolgd door veel meevarende schepen. Tijdens zijn bezoek houdt Churchill voor de Staten Generaal een pleidooi voor een verenigd Europa.

The Beatles

Drieduizend fans zijn op 5 juni 1964 aanwezig als John, Paul, George en niet Ringo maar Jimmy Nichol landen op Schiphol voor hun historische bezoek aan Nederland. De bandleden worden ontvangen door meisjes in Volendammer klederdracht en laten zich een Volendammer vissersmuts opzetten.

Ook de bossen tulpen mogen niet ontbreken. Het viertal is in Nederland voor de opnames van een tv-programma van de VARA in Treslong in Hillegom en geeft twee concerten in de Veilinghal in Blokker. Tussendoor maken The Beatles een rondvaart door de grachten, gadegeslagen door duizenden bewonderaars.

Martin Luther King

Het is 16 augustus 1964 als Martin Luther King met zijn vrouw arriveert op Schiphol. King mag dan wereldberoemd zijn - zeker na zijn eerste ’I have a dream’ speech een jaar eerder - bij zijn aankomst is er niemand om hem van het vliegveld te halen. Het ontvangstcomité heeft autopech. King is voor een eenmalig bezoek in Nederland om in de Rai in Amsterdam te spreken op het congres van de Europese Baptisten Federatie.

,,Wij hebben leren zwemmen als vissen en vliegen als vogels, maar wij hebben nog niet geleerd op aarde als broers en zusters met elkaar te lopen’’, zegt hij. Op Schiphol geeft King nog een persconferentie, waarbij hij spreekt over burgerrechten voor zwarten in de Verenigde Staten en over de in zijn ogen achterhaalde ideeën van de Republikeinse presidentskandidaat Barry Goldwater.

Keizer Hirohito

Ook bij het omstreden bezoek van de Japanse keizer Hirohito aan Nederland in 1971, staat het zwart van de mensen op Schiphol. Een protesterende mensenmassa moet op afstand worden gehouden van de Japanse keizer en zijn gevolg. Hirohito wordt verantwoordelijk gehouden voor de misdaden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn begaan in de jappenkampen.

Ook tijdens zijn bezoek zijn er verschillende incidenten. Een demonstrant gooit een thermosfles tegen de voorruit van de limousine van de keizer. Ook de ruiten van de Japanse ambassade worden ingegooid. Op de tweede dag kan maar net voorkomen worden dat de keizer tijdens een bezoek aan Artis een klap krijgt. De Japanse pers spreekt schande van het bezoek en medewerkers van de Nederlandse ambassade in Tokio worden bedreigd. De rust keert terug als Hirohito bij terugkeer in Japan verklaart dat zijn reis ’geslaagd’ was.

Oranje

Ajax heerst begin jaren zeventig op de Europese voetbalvelden. De ene na de andere Europacup wordt naar Amsterdam gebracht door Johan Cruijff en zijn teamgenoten. En in 1974 behaalt het Nederlands elftal de finale van het WK voetbal in West-Duitsland. Op Schiphol wordt oranje met aanvoerder Johan Cruijff binnengehaald.

De paus

Paus Johannes Paulus II is de eerste paus die Nederland vereert met een bezoek. Hij landt niet op Schiphol maar op vliegveld Welschap bij Eindhoven. Wel vertrekt hij vanaf onze nationale luchthaven. De paus wordt niet enthousiast onthaald in Nederland. Emancipatiegroepen voor vrouwen en homoseksuelen protesteren luidruchtig als de paus in zijn pausmobiel voorbij komt. Desondanks lacht de paus vrolijk naar de duizenden gelovigen die hem op Schiphol komen uitzwaaien.

Olympiërs

Na elke Olympische Spelen wordt de nationale ploeg traditioneel onthaald op Schiphol. Na de Spelen in Sydney wordt het vliegtuig met de Olympiërs in de lucht opgewacht door twee straaljagers van de Koninklijke luchtmacht. Het is een eerbetoon aan Mark Huizinga - werkzaam bij de luchtmacht - die goud heeft gepakt bij het judo. Afgelopen maand werd de Olympische ploeg met een in de oranje kleur gespoten Boeing opgehaald.

Barack Obama

De Amerikaanse president Barack Obama is één van de wereldleiders die in maart 2014 meedoet aan de nucleaire top in Den Haag. De president komt natuurlijk niet in een gewoon lijntoestel. In plaats daarvan landt de Airforce One - het presidentiële vliegtuig - op Schiphol. Hij wordt op het Romeo-platform langs de Kaagbaan ontvangen door Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Timothy M. Broas. Vanaf Schiphol vliegt Obama met de helikopter Marine One naar het Rijksmuseum, alwaar hij een gesprek heeft met minister-president Mark Rutte.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.