Kritiek van dorpsraad komt hard aan bij leden gemeenteraad Haarlemmermeer

Bart Boele
Rijsenhout

Politiek Haarlemmermeer blijft wel erg stil na de forse uitspraken van Rijsenhouts dorpsraadvoorzitter Monique Damen in Haarlems Dagblad. Toch blijkt de kritiek van Rijsenhout wel te zijn gehoord.

’Rijsenhout moet bloeden voor het mislukken van glastuinbouwproject Primaviera’ is kort door de bocht de conclusie die de dorpsraad van Rijsenhout in deze krant trok.

,,Dat viel wat rauw op het dak’’, zegt Paul Meijer van Forza, ,,deze week hebben we gesprekken met Rijsenhouters.’’ Dat heeft Hans Spijker van Een Haarlemmermeer ook, de VVD is er mee bezig en de Christenunie-SGP kreeg al signalen uit de achterban.

De frustratie van Rijsenhout over de komst van een megakassencomplex van Schenkeveld en ook nog een megatransformatorstation van Tennet is duidelijk.

Nooit verteld

Fractievoorzitter Mariëtte Sedee van oppositiepartij CDA: ,,Wat mij opvalt is dat Rijsenhout een positieve insteek kiest. Het dorp is niet tegen Schenkeveld en ook niet tegen Tennet, maar wijst op alternatieven die beter zijn voor de leefbaarheid in Rijsenhout. Het college van B en W laat maar niets horen. Dan vraag ik me af: hoe kan dit, dat het zo fout loopt tussen gemeente en Rijsenhout.’’

,,Toen bleek dat Schenkeveld op de plek van de Poldertuin zou komen was het plan voor een transformator al lang in voorbereiding bij de gemeente’’, aldus Sedee.

,,Waarom is dat nooit aan Rijsenhout verteld door de wethouders Elzakalai en Nederstigt? Hoe het komt toch dat Haarlemmermeer niet tegemoet komt aan de wens van Rijsenhout om de leefbaarheid te verbeteren.’’

Wachten

Mieke Booij van collegepartij PvdA kent de ontwikkelingen in Rijsenhout ook, maar wijst net als Sedee naar de vragen die HAP-raadslid Ron Heimerikx al aan B en W heeft gesteld.

,,Wij hebben dezelfde vragen en het heeft geen zien drie keer dezelfde vragen te stellen’’, zegt Booij. ,,Daarom reageren we nu niet luidkeels. We wachten op de antwoorden van B en W op de HAP-vragen. Daarna kijken we verder.’’

Heimerikx heeft bij zijn collega-raadsleden respect vanwege zijn doortastendheid bij het stellen van vragen maar ook zijn enorme dossierkennis. Sedee heeft inmiddels documenten van de metropoolregio Amsterdam gelezen waarin al tijden geleden sprake was van een transformatorstation in Rijsenhout.

Sedee: ,,Daar heb ik B en W van Haarlemmermeer nooit over gehoord. Zelfs Ron Heimerikx heeft het niet in dossiers van de gemeente aangetroffen. En dat wil wat zeggen. Ik wil weten hoe dat kan.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.