Wie het eerst uit het vliegtuig is!

Redacteur Haarlems Dagblad

Zondagnacht rond een uur landt het vliegtuig op Schiphol. Na een week zonnen worden mijn vriendin en ik in Nederland met een koude regenbui verwelkomd.

Bij de landing begint de wedstrijd. Dan zie je mensen denken: ’Ik wil als eerste buiten zijn.’ Als de eerste het lef bij elkaar heeft geraapt om zijn koffer te pakken, geldt dit als het startsein. Iedereen haast zich uit zijn stoel, pakt de koffers en dan, dan blijven ze onrustig op het gangpad staan. Tot de deuren open gaan.

Een Spaanse vrouw naast ons doet ook mee aan dit ritueel, waarvan ik tot dan toe dacht dat het een oer-Hollands spel is. Ze moet een trein halen. Ik zeg nog dat er geen treinen rijden door werkzaamheden, maar het is kansloos. Ze focust zich op de finish: ’Als eerste uit het vliegtuig zijn’. Ze blijkt kansloos. Een man met een topstrategie wint de race. Hij heeft speciaal voor dit moment een stoel geboekt op de eerste rij. Zijn tegenstanders zijn nergens.

Bij de bagageband zie ik dezelfde mensen weer wanhopig staan, ditmaal wachten ze op hun koffer. Nu ga ík voor de winst. De band loopt nog niet, maar ik ben voorbereid. Wij hebben alleen handbagage bij ons. Ik zet de sprint in en laat mijn vriendin kansloos achter me. Buiten wacht het uitzinnige publiek met bloemen en spandoeken om mij welkom te heten.

Ik ben de winnaar.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.