Onrust verloskundigen maakt plaats voor samenwerking met gynaecologen

Pieter-Kees de Groot en Marette Stolp.© United Photos/Toussaint Kluiters

Haarlem

Verloskundigen en gynaecologen gaan in het nieuwe Vrouw Kind Centrum nauw samenwerken. Bij de zwangerschap start het eerste gesprek van een toekomstige moeder altijd bij de verloskundige.

Gynaecoloog Pieter-Kees de Groot en verloskundige Marette Stolp van het geboortecentrum Puur in Hoofddorp willen hun schouders onder de samenwerking zetten. ,,Er zijn goede werkafspraken gemaakt. Tussen het ziekenhuis, de gynaecologen, de kraamzorg en de verloskundigen.’’

Pijler van deze werkafspraken vormt het zorgpad, dat in de nabije toekomst zelfs vanaf een speciale app door het zwangere stel is te raadplegen. Als een vrouw bij een verloskundige loopt, volgt in week 33 van de zwangerschap altijd een gesprek met de gynaecoloog.

Start een zwangere bij de vroedvrouw, dan is de kans groot dat een gynaecoloog gaandeweg het stokje overneemt. Daar moet een medische reden voor zijn. Bijvoorbeeld zwangerschapssuiker, hoge bloeddruk, overgewicht of een andere risicofactor. Ook als de baby te klein is, wordt de moeder doorverwezen naar de gynaecoloog. Landelijk gezien worden zeven de tien bevallingen begeleid door gynaecologen.

Het maken van een echo, voor ouders een hoogtepunt tijdens de zwangerschap, blijft gebeuren in de verloskundigenpraktijken en in het ziekenhuis in Hoofddorp. Ook blijven de spreekuren van gynaecologen daar in stand, ook na de sluiting van het bevalcentrum in dat ziekenhuis.

Pieter-Kees de Groot en Marette Stolp zien uit naar de samenwerking in het toekomstige Vrouw Kind Centrum.

Pieter-Kees de Groot: ,,Het is een unieke kans, een mooi groot centrum met alles op één werkvloer. Het centrum gaat tot de top van Nederland behoren, ook door het grote aantal bevallingen dat er zal plaatsvinden.’’

Marette Stolp beaamt zijn woorden. Bij verloskundigen is het enthousiasme voor het centrum langzaamaan gegroeid, nadat in 2014 grote bezorgdheid onder verloskundigen ontstond.

Toen werd bekend dat het bevalcentrum in het Hoofddorpse ziekenhuis zou verdwijnen en dat alle ziekenhuisbevallingen vanaf 2018 in Schalkwijk zouden gaan plaatsvinden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.