’Dé rondvaart’ in het Stadsarchief

’Grachtenspringer’ Arie van Staveren. Foto Wim van der Linden MAI

Ton de Lange
Amsterdam

De Amsterdamse jongere Arie van Staveren werd in juni 1964 van de ene dag op de andere beroemd. Fotograaf Wim van der Linden legde hem vast als de blote grachtenspringer die rondvaartboot ’Jan van Galen’ bereikte en daarop George Harrison de hand wist te schudden.

Ook Van Staveren is op 18 mei in Stadsarchief Amsterdam als daar onder meer herinneringen worden opgehaald aan de ongeveer twee uur lange rondvaart van de drie Beatles met Jimmie Nicol, vanuit het Doelen-hotel door de Amsterdamse grachten, op 5 juni 1964.

Tijdens ’Amsterdam in gesprek’ is tevens de officiële presentatie van een fraai boek met onder meer genoemde foto: ’The Beatles in Holland’. Het is een flink herziene en veel dikkere uitgave dan het origineel uit 1989. Piet Schreuders, een van de vier samenstellers, deed het nodige speurwerk en kwam zo in contact met onder anderen Karin Capit. De Amstelveense, eveneens op 18 mei in de zaal, behoorde tot de vier meisjes die vijftig jaar terug op Schiphol The Beatles ontvingen in Volendamse kleding. Niet lang daarna zaten ze in Treslong alweer in Beatles-jurken.

Net als zovelen van destijds doen Arie van Staveren en Karin Capit hun verhaal in ’The Beatles in Holland’. De nieuwe uitgave is rijk geïllustreerd, telt nu ruim 170 pagina’s – bijna twee keer zoveel als de eerste editie van 25 jaar geleden – en heeft een bijzondere verkoopprijs: €19,64.

’The Beatles in Amsterdam’, op 18 mei om 15.00 uur in het Stadsarchief aan Vijzelstraat 32 in Amsterdam. Toegang is gratis. Meer informatie over het boek ’The Beatles in Holland’ (ISBN 978.90.5730.989.2) staat op de site van de uitgever, www.walburgpers.nl.

Beatles in de bollenstreek

In het Den Hartogh Ford Museum in Hillegom wordt op 11 mei ’de grootste Beatles-tentoonstelling ooit in Nederland’ geopend. Deze duurt tot en met 23 augustus. Vijfmans Beatles-coverband The Magical History Tour speelt op 5 juni, de dag dat vijftig jaar geleden in Hillegom The Beatles hun eerste Nederlandse (playback)optreden deden. Zaal Treslong is weg, het feest is nu in hotel-restaurant De Nachtegaal, net over de grens van Hillegom. Daar staat ook Rubber Soul op de planken, deze coverband is vernoemd naar het album uit 1965. Het Beatles-jaar in Hillegom wordt op 1 november in De Nachtegaal afgesloten met Beatles Revival, een Tsjechisch kwartet. www.beatlesbollenstreek.nl

’Beatles-auto’s’ naar Blokker

Als het precies vijftig jaar geleden is dat The Beatles er twee keer live optraden, viert Stichting The Beatles in Blokker feest. Van 6-8 juni zijn er exposities in Centrum Pancratius en Veiling op Hoop van Zegen (7-8 juni), met ’Beatles-auto’s’ en foto’s van Eddy Posthuma de Boer en Harry Bedijs. De avond in de Koedshal (7/6), met optredens van het Britse Them Beatles en het Hollandse The Kik, is al uitverkocht. In de Pancratiuskerk zijn verder documentaires, bijzondere merchandise én muzikanten van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zij brengen klassieke uitvoeringen van Beatles-nummers. www.thebeatlesinblokker.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.