Tim van der Veer verrast met ’De wetenschap van Tara’

Tim van der Veer - ’De wetenschap van Tara’.

Sonja de Jong

Origineel, goed geschreven en verrassend. ’De wetenschap van Tara’, het fictiedebuut van Tim van der Veer (1969) is het allemaal. De man die eerder het non-fictieboek ’Runner’s high’ over hardlopen schreef, blijkt ook uitstekend uit de voeten te kunnen met lichtelijk absurdistisch proza.

Hoofdpersoon Nils Renkema is moleculair bioloog en volkomen gefocust op de wetenschappelijke aspecten van de wereld om hem heen.

Van der Veer zet hem meteen op de eerste pagina helder neer met zijn reactie als een in zijn lab binnenkomende collega opmerkt ’Wat is het heet vandaag, hè?’. ’Precies 22 graden, ik heb het net nog gecontroleerd.’ Wat buiten gebeurt bestaat niet, de feiten in het lab, daar draait het om.

Zijn overzichtelijke wereld wordt overhoop gegooid als de conciërge van de faculteit, Slavko, overlijdt en in een brief aan Nils vraagt hem terug te brengen naar zijn geboortegrond. Eén probleem: Slavko herinnerde zich niet meer waar hij precies vandaan komt. Tegen wil en dank huurt Nils een lijkwagen en begint aan een lange, absurdistische tocht dwars door Europa, langs mensen die Slavko gekend hebben.

Vanuit zijn kist achterin de auto praat de dode tegen hem. Onderweg probeert Nils de wereld overzichtelijk te houden door alles wat hij meemaakt vanuit wetenschappelijke feiten te benoemen. Het levert een grappige road novel op over een hoofdpersoon die ondanks zijn wonderlijke karakter verdraaid sympathiek is.

Fictie

Tim van der Veer: ’ De wetenschap van Tara’ . Uitg. De Arbeiderspers, € 18,99.

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.