Haarlem heeft, na bankroet, nog geen zicht op Fortress-miljoenen

Haarlem - Wethouder Cassee en architekt Max van Aerschot onthulden vorige maand de laatste steen van de opgeleverde Zijlpoort. Archieffoto

John Oomkes
Haarlem

Fortress-dochter Postkantoor Raaks BV is bankroet. De gemeente Haarlem maakt zich zorgen om enkele miljoenen euro's. Het gaat om door de gemeente voorgeschoten bedragen, die nodig waren om de op 6 februari opgeleverde verbouwing van het hoofdpostkantoor - het zogeheten project Zijlpoort - te kunnen afronden.

Als Haarlem het noodlijdende Fortress in 2012 en 2013 niet te hulp was geschoten, was de schade voor de stad niet te overzien geweest, zo vond een meerderheid van de gemeenteraad in 2012.

In de Zijlpoort worden ambtenaren gehuisvest; het pand vormt met de nieuwbouw op de Raaks het nieuwe stadskantoor van de gemeente.

Op uitdrukkelijk verzoek van B en W heeft de Amsterdamse rechtbank woensdagmiddag Fortress-dochter Postkantoor Raaks BV formeel failliet verklaard. Of dit deelfaillissement gevolgen heeft voor het overkoepelende moederconcern Fortress hangt af van de opstelling van de banken die de in moeilijkheden verkerende ontwikkelaar boven water houden.

Niet juichen

Uiteindelijk is verantwoordelijk wethouder Ewout Cassee (vastgoed; D66) uit op een persoonlijk faillissement van Fortress-voorman Roeland Voerman, maar de uitspraak van woensdag heeft nog geen directe impact.

Reden waarom Cassee niet juicht: ,,Het faillissement van de Fortressdochter is geen felicitatie waard. Ik moest echter als een ijzeren hein aan de door onze gemeente uitgezette koers vasthouden, want zonder dreiging met juridische middelen is er ook geen uitzicht op een oplossing. Dit proces heeft er in elk geval in geresulteerd dat Fortress zijn greep op het bedrijventerrein Nieuwe Energie definitief kwijt is en daar eindelijk ontwikkelingen zijn ingezet.’’

Gekke gerritje

In totaal heeft Haarlem een claim van 4,7 miljoen euro op Fortress uitstaan. Via het zogeheten ’hoofdlijnenakkoord’ was de ontwikkelaar bereid een deel van zijn schuld te betalen door Haarlem het zogeheten ’kopkavel’ op het tegenover Nieuwe Energie gelegen Figee te leveren.

Cassee: ,,Uiteindelijk bleek in augustus 2013 dat de SNS Bank die grond had gehypothekeerd, dus dat schoot niet op. Ik kan niet aan de stad verkopen dat Haarlem aan een bank een bedrag gaat betalen voor de mogelijkheid een deel van de schade van Fortress vergoed te krijgen. Ik ben gekke gerritje niet.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.